1. Pitanje broj: #173812

    Poštovani,

    majka ima dijagnozu Hašimotoa. Ima 63 godine. 2016. godine joj je ustanovljen nodus na štitnoj žlezdi. Od tada ide redovno na preglede i prati se stanje. Na poslednjem ultrazvuku, koji joj je rađen pre par dana, je ustanovljeno da su dimenzije nodusa 16,6x10x19,6mm i da je naglašene perinodalne vaskularizacije. Rezultati hormona su u granicama normale, kao i kalcitonin, dok su antitela 101 (ref. vrednosti su od 0,0-34,0 IU/ml). Molim Vas za savet i mišljenje. Da li na osnovu svega navedenog smatrate da je potrebno uraditi biopsiju nodusa ili je potrebno i dalje praćenje? Još bih da naglasim da je nodus na prilično nezgodnom mestu, uz samu karotidu. Nije pušač, ne pije, nije gojazna.

    Veliko hvala unapred i srdačan pozdrav.

    Odgovoreno: 07. 11. 2020.
    •  

      Poštovana,

      takvi nodusi su česti na terenu tiroiditisa.

      Prvo, logično je da su antitela povišena, jer se radi o autoimunom procesu, te nakon što se utvrdi isti, nije potrebno učestalo ponavljati te vrednosti. Nisam shvatila, da li je Vaša majka u hipofunkciji štitaste žlezde (hipotireoza), odnosno da li uzima supstituciju, ali to svakako nije od značaja za ovaj njen nodus (pitanje hormona je pitanje za endokrinologa)

      Niste naveli koja je kategorija TI RADS?! Ukoliko nije navedena, potrebno je da uradi ultrazvuk kod radiologa ili endokrinologa, koji primenjuje tu kategorizaciju. To je važno, jer taj zaključak određuje dalji tretman. Naim,e kod nodusa nije veličina presudna, niti vaskularizacija (u američkoj klasifikaciji je potpuno eliminisana kao kriteriujum, mislim na vaskularizaciju, tj prokrvljenost). Niste detaljnije opisani nodus-ehogenost, konture, intranodalne kalcifikacije, a niste naveli ni da li je bilo progresije u veličini, obzirom da se mama prati od 2016. god,, jer bi sve to bilo vrlo značajno da se postavi indikacija za punkcionu biosiju (FNAB)

       

      Obzirom na dimenzije nodusa, najveća dimenzija je 19.6mm, i ukoliko je solitaran (jedan), potrebno je uraditi ovu jednostavnu intervenciju. Potpuno je bezbolna i precizna i radi se pod kontrolom ultrazvuka, čime sam odgovorila i na Vašu konstataciju da je nodus na nezgodnom mestu-kod ovakve procedure, nezgodno mesto ne postoji /radi se pod kontrolom ultrazvuka/.  Nije potrebna priprema, niti specijalni režim posle toga.

      Dakle, treba punkcija, tj punkciona biopsija.

      Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, budite slobodni da me kontaktirate!

      Hvala Vam na poverenju!

      Srdačno Vaša

      dr Magdalena Radović, radiolog

Ostavite komentar