1. Vodena cista na štitnoj žlezdi

  Pitanje broj: #1049

  Šta znači imati vodenu cistu na štitnoj žlezdi, da li mogu da utičem na to da se cista povuče/smanji, kako da se "ponašam" u smislu da utičem da se "postojeće stanje" poboljša (ne pogorša)? Radila sam UZ vrata zbog pljuvačne žlezde i otkrivena mi je vodena cista na štitnoj žlezdi. Od tada sam toliko opterećena time, bukvalno ne mogu da se oslobodim gledanja u vrat svaki minut, imam osećaj pritiska na vratu, zabrinuta sam. Što se tiče vrednosti hormona svi rezultati su u redu. Napominjem da nikakve simptome karakteristične za poremećaj funkcije žlezde nemam (što je predpostavljam logično zbog vrednosti hormona), ali od kada sam to saznala plašim se da ću razmišljanjem o tome samo pogoršati stanje. Što se tiče stresa, prisutan je na poslu svakodnevno, jer radim veoma dinamičan i odgovoran posao. Da li je ovo "ozbiljna" bolest, da li je moja štitna žlezda zdrava, da li cista može da nestane ili da se smanji, kako da se "ponašam" u mojoj situaciji? Napominjem da sam 73. godište, dipl. ecc (obavljam stresan posao vezan za kancelariju), endokrinolog je napisao da se uradi kontrola UZ za 6 meseci, a kontrola nivoa hormona za 1 god. 

  Odgovoreno: 21. 08. 2007.
  • Cista je po pravilu benigna formacija na štitastoj žlezdi, koja ne bi trebalo da vas zabrinjava. Nema podataka o veličini ciste, ali verovatno je potrebno uraditi punkciju ciste, sa patohistološkim pregledom i po potrebi sklerozacijom, nakon čega ne bi trebalo da dođe do recidiva, odnosno ponovnog pojavljivanja ciste. Sve se ovo može uraditi pod kontrolom ultrazvuka i praktično je bezopasno i bezbolno.

Komentari na pitanje: #1049

  • Velicina ciste mi je 35/16 mm.Godinama stoji i napipavam, sta uraditi.Rezultati hirmona uredni?

  • Ve molam za pojasnuvanje na moeto zdravstveno so stitnata zlezda. Na EXO mi e otskieno stanje so dijagnoza : po MKB 10. - D21.0 so dimenzii na cisticna promena so dimenzii 25x23mm. istata e so debel zid i e prisutna po nekoja intracisticna semisepta. Ne se pratat znaci za Cervikalna Limfadenomegalija. vi blagodaram za paznjata i sovetot

  • Zdravo jas sum öd makedonija i mi pronajdena mi e cista vo teroidnata zlezda okolu 2mm i mi napravija sve toa so spric i hormoni i mi rekoa dekä so hormonite mi e sve vo red i nema nikakva potreba öd nikakva terapija i duri za 6meseci povtorno nå pregled jas imam 25, godini i sum navistina isplashena posle toa shtö mi go napravija so spric nå cistata. . . Mi se smiri megutoa eve pomina eden mesec i pak imam losho cuvstvo vo vratot i povtorno mi e otecen malku vratot nå mesyoto kade shtö e cistata duri i potvrdo e od minatiot pat. . . . Shtö då pravam postoi li moznost sama då se povlece cistata ili?????

  • Zdravo jas sum vera od makedonija moeto prasane e jas sum operirana pred edna godina od lymphangioma cista problemo e vo toa sto sega pak se pojavi, sakam da mi dadete sovet dali so tekot na vreme to ke se povleci i dali moze da bide opasno? Odnapred vi blagodaram

Ostavite komentar