1. Promene u grudima kao posledica hormona

    Pitanje broj: #285

    Imam nepune 22 godine.Pre 5.godina na grudima sam osetila grudvice i odmah sam se obratila onkologu koji mi je rekao da su to samo neke cistice. Posle 3.godine iz grudi je počela da mi izlazi tečnost prvo samo providna, a kasnije i bela slankastog ukusa. Ginekolozi, onkolozi i radilozi su mi govorili da to nije ništa i nikakve analize mi nisu predlagali. Zbog kašnjenja menstruacije obratila sam ginekologu i utvrđeno mi je prisustvo gljivica, ranica na materici, pozitivna ureoplasma, upala levog jajovoda i cista kod levog jajnika. Pored toga desni jajnik mi je uvećan imam polipe na materici i uzimala sam dovicin, visiren i tri meseca mikroginon. Za vreme uzimanja mikroginona nikakav iscedak iz dojke nisam imala tek kada sam prestala sa uzimanjem tableta iscedak mi se vratio. U zadnje vreme osećam probadanje od oka pa do zadnjeg dela glave. Na predlog drugarice koja je imala slične simptome odradila sam Prolaktin i referentna vrednost mi je povećana: 695 mU/L. Znam da se vezuje za hipofizu. Još uvek nisam bila na skeneru, a na pregled treba da odem za koji dan. Znam da se prolaktin povećava zbog stresa, tableta itd. kao i da su tumori uglavnom benigni. Kolike su šanse da ja dobijem maligni tumor, jer od časa kada sam osetila grudvice do sad kada sam odradila Prolaktin prošlo je 5 godina, sasvim dovoljno vremena da mi se razvije neki maligni tumor? Da li se meni ovi ginekološki problemi vezuju za hipofizu? Na koje promene treba da obratim pažnju? Uzela sam uput za klinički centar u Beogradu i ne znam kojem doktoru treba da se javim?


    Odgovoreno: 20. 03. 2007.
    • Neophodno je uraditi analizu sekreta dojke. Vrednosti prolaktina nisu značajno povišene. Potrebno je da se javite endokrinologu, koji će uzeti kompletnu anamnezu, i odlučiti šta je potrebno dodatno uraditi. Na osnovu navedenog nemate razloga za strah, ali se dijagnostika i lečenje moraju završiti.

Komentari na pitanje: #285

    • Imam 21 god. I do sada nisam imala nikakvih zdrastvenih problema. Ali sam primetila pre par dana da mi na stisak izlazi neka tesnost iz leve dojke. Sta to znaci? I imam li razloga za strah?

Ostavite komentar