1. Synacthen test

  Pitanje broj: #1403

  Zbog problema koje sam od početka puberteta imala sa neredovnim ciklusima, praćenim kožnim problemima, išla sam na hormonska testiranja. Rezultati analiza su ukazali da se radi o kongenitalnoj adrenalnoj hiperplaziji. Da bi se postavila zvanična dijagnoza, uradjen mi je Synacthen test. Medjutim, došlo je do greške u laboratoriji, tako da test mora da se ponovi. Moje pitanje je da li je potrebno da prodje odredjeni vremenski period pre nego što se test ponovo obavi, tj. da li je bezbedno ponavljati ga u kratkom vremenskom periodu?

  Odgovoreno: 15. 10. 2007.
  • Kongenitalna adrenalna hiperplazija ( KAH ) predstavlja grupu poremećaja uslovljenih urodjenim naslednim defektom nekog od enzima (u 90% deficit 21hidroksilaze) neophodnih u biosintezi nadbubrežnih steroida, prvenstveno kortizola. Dijagnoza ovog poremecaja se ostvaruje na osnovu odredjivanja nivoa nadbubreznih hormona i njihovih prekursora u plazmi kao i njihovih ekskretornih metabolita u urinu ali i primenom stimulaciskog ACTH testa(Synacthen test). U slučaju neuspeha prilikom testiranja dijagnosticki postupak se mora ponoviti i nema vremenskog ograničenja odnosno može se ponoviti u relativno kratkom periodu.

   Ass dr Milena Velojic Golubovic

Komentari na pitanje: #1403

  • Ivana Stojanovic 05. 07. 2011.

   Molim vas recite mi gde se moze nabaviti synacten, jer mi je dr. Damjanovic napisao u izvestaju da moram da uradim sinaktenski test, zbog povisene vrednosti acth, ali nazalost, ja ga nigde ne nalazim, na endokrinoloskoj klinici ga nemaju!

Ostavite komentar