1. Pitanje broj: #1986

    Postovani doktore.  Saljem vam moje rezultate i zelim da vam postavim nekoliko pitanja .  Interesuje me zasto je funkcija tsh u daljem opadanju i molim vas za savet po pitanju cista .  Unapred hvala.poslao bih rezultate u pdf ali mi nedozvoljava da ih lepin u okviru teksta. pa ako nije problem poslacu ih naknadno po vasem javljanju.  PS: terapija propiltiouraclom klinicki hipertiroidna , t-4 151.0 t-3 4,7 tsh 0,002 (predhodni tsh 0,006 )anti -tpo 46,1  ultra sonogrfija stitaste zlezde stitasta zlezda normalnog oblika ,difuzno uvecana  ne homogene pretezno hipoehogenije eho strukture.  U levom reznjuhipoehogeni nodus rubno delimicno kacifikovan velicine oko 11x7 mm i kacifikovani nodus (cista) promera oko 7mm.  Dimenzije reznjeva DR62x22mm , LR62x26mm , istmus oko 8mm sirine.

    Odgovoreno: 17. 12. 2007.
    • Vi bolujete od hipertireoze koja podrazumeva povecano stvaranje i povecani ucinak hormona stitaste zlezde u organizmu. Lecenje ovog oboljenja u prvom redu podrazumeva primenu tireosupresivnih lekova sto je kod vas vec ucinjeno.Brzina klinickog i hormonskog poboljsanja je individualan i procenjuje se na osnovu ublazavanja i povlacenja simptoma bolesti kao i porasta vrednosti TSH.Sto se tice vasih vrednosti TSH one nisu u opadanju nego u porastu sa 0,006 na 0,002 i ono sto je za vas sada bitno je da budete disciplinovani u primeni preporucene terapije i rezultati nece izostati. Ultrazvucni nalaz stitaste zlezde odgovara onom koji se vidja u ovom oboljenju i zahteva samo periodicno pracenje.Sto se tice antitela (vidim da su neka odredjivana) kod vas pre svega treba odrediti nivo antitela na TSH receptore (TRab). Ass dr. Milena Velojic Golubovic

Ostavite komentar