1. Pitanje broj: #4711

  Molim vas za pomoc: Krajem prosle godine, na jednom sistematskom pregledu koji smo radili svi u firmi mi je otkriven povišen šećer.Lekar je odmah to okarakterisao kao dijabetis 2, iako sam otisao neplanirano na merenje, i noć pre večerao, a nekoliko sati pre merenja pojeo umesto doručka dve pomorandže. Lekar mi je preporučio da obavezno uzimam lek ,,gluformin 500 mg" i rekao da on može brzo da skine šećer.Poslušao sam ga. Kroz nekoliko meseci sam samoinicijativno obavio laboratorijski pregled, i neki rezultati nisu bili dobri.Šećer je opet bio povišen ( doduše, oko 15 časova pre merenja sam bio na rodjendanu, i pojeo dosta mesa i slatkiša). Na osnovu poređenja sa referentnim vrednostima sam video i da su mi bili blago povišeni trigliceridi ( holesterol je bio u redu), a da je na TSH testu, koji sam takođe uradio tom prilikom, dobijeni broj bio veći od referentne vrednosti.Čitajući tekstove na nekim stranim medicinskim sajtovima na Internetu,video sam da se to naziva ,,hipertireoza". Zanima me sledeće: 1.Treba li da idem na ultra-zvuk štitne žlezde? 2.Može li dijabetis 2 da se skida tabletama, i čajem ,,herba vita", koji se dosta reklamira na tv-u? 3.Ako tablete mogu da neutrališu dijabetis 2, da li je ,,gluformin 500 mg" koji mi je prepisan dovoljan? Postoji li jos neki dobar lek?Smem li da kombinujem ,,gluformin" i još neki ,,anti-dijabetis"lek"? 4.Da li smem da ,,gluformin", ili neki drugi antidiabetik uzimam paralelno sa tabletama za mršavljenje ,,xenical" proizvodjač kompanija ,,Roche",koje su mi takođe preporučene? ( Napominjem i da sam gojazan) U svemu mi je najveca enigma kako je moguce da je laboratorijska analiza pokazala takve rezultate ako se uzme u obzir da se već duže vreme odlično osećam, i da nemam nikakve zdravstvene tegobe? Drugo, na Internetu sam više puta čitao i o simptomima ,,dijabetisa 2" i ni u jednom slučaju nisam pronašao sebe ( mislim da je mogući razlog za subjektivan dobar osećaj koji imam to što sporadično trčim i dižem tegove). Jedino što mi je čudno je da poslednjih nekoliko godina imam osećaj da mi je metabolizam maksimalno usporen, i da mi se svaka stinica koju pojedem odmah ,,lepi" za stomak. Medjutim, odkako uzimam ,,gluformin" primećujem pozitivnu promenu:Ako pojedem više, nema osećaja prezasićenosti i naduvenosti u stomaku, koji su bili česti pre.Da li je moguće da mi je ,,gluformin" ubrzao metabolizam? Od kako ga koristim ne samo da mi uopšte ne smeta, nego imam osećaj kao da uzimam neko odlično sredstvo za mršavljenje!? Izvinite na dužini pisma, i molim vas za neki odgovor. S poštovanjem, Mihajlo Gligorić

  Odgovoreno: 30. 04. 2008.
  • Kao prvo i najvaznije je da li vi imate ili nemate secernu bolest? Dijagnoza secerne bolesti postavlja se nakon dva neuzastopna merenja vrednosti jutarnje (nastinu) glikemije vece ili jednake 7.0 mmol/l ili bilo kada u toku dana vece od 11,1mmol/l. Niste mi naveli vase vrednosti ali ako su one bile vece ili jednake 7,0 vi imate secernu bolest. U protivnom bilo je neophodno indikovati test opterecenja glikozom da bi se postavila definitivna dijagnoza. Sto se tice nacina lecenja ono zavisi pre svega od tipa secerne bolesti. Medikamentno lecenje se primenjuje kod osoba sa tipom 2 i prvi lek koji se propisuje je metformin (Gluformin i sl.). Zavisno od efekata njegove primene donosi se odluka o uvodjenju dodatne terapije(drugog leka i/ili insulina). Posto navodite i povisene vrednosti TSH, sto bi ukazivalo na smanjenu funkciju stitnjace, a i cinjenicu da imate i poremecaj glikoregulacije, neophodno je da se obratite na pregled specijalisti endokrinologu, koji ce doneti definitivne zakljucke i odrediti najbolju terapiju za vas a takodje ce vas edukovati o tome sta je to secerna bolest i zasto je vrlo vazno da je ozbiljno shvatite i adekvatno lecite. Ako se dokaze da imate i poremecaj funkcije stitnjace potrebno je i tu zapoceti lecenje. Pitali ste me i za simptome hiperglikemije i moram da kazem da oni mogu izostati ukoliko vrednosti secera u krvi  nisu vece od 10,0 mmol/l, sto naravno ne iskljucuje dijagnozu secerne boilesti.
   Ass.dr Milena Velojic Golubovic

Komentari na pitanje: #4711

  • Postovani, Vec par godina imam insulinsku rezistenciju. 3 godina sam pila Siofor 750 dva puta dnevno uz redovne kontrole. Nakon korone dr koja me pratila prestala je da radi privatno i samoinicijativno sam prestala da uzimam terapiju. Vrlo brzo su se vratili simptomi, umor i debljanje. Zakazala sam pregled kod drugog lekara koji mi je nakom analiza potvrdio insulinsku rezistenciju dok su parametri stitne zlezde na donjoj granici ali ipak u okviru dozvoljenog i prepisao mi je Glukofaz 750. Pijem ga vise od mesec dana i konstantno imam grceve u stomaku a kilaza i pored umerene ishrane raste. Kontrola je za 5 meseci i do dr je tesko doci. Zanima me da li je moguca zamena leka?

  • Imam dijabetis 2 trazim od doktorke da mi prepise aparat kaze netreba kontrolisem kod drugog pa mi nije sigurno imam8,30 pa 8,47,tromesecna kontrola sad sam se privatno kontrolisao imam12,35 dali smem da pijem 3×1gluformin inace pijem2×1od 500 pozdrav

  • Molim za pomoc i ja. Imam tek 21 godinu, i doktorica mi je dala da pijem gluformin 500mg. Imam problema sa hormonima, i vadila sam nalaz insulin i rezultat je sledeci: 25, 9 uiu/ml a ref. Vrednost je 2, 6-24, 9. Pre samo mesec dana radila sam kompletnu krvnu sliku i glukoza je bila 5, 9. Ne razumem sta je to insulin i kakve veze ima sa hormonima kao i zasto pijem ovaj lek za dijabeticare. Unapred zahvalna: )

Ostavite komentar