1. Pitanje broj: #4597

  postovani doktore ja sam vam jednom pisala ali nisam dobila odgovor, mozda sam nesto pogresila pa niste dobili moje pitanje.pre nekih 5 god.imala sam problema sa stitnom zlezdom sa povisenom funkcijom.lecenje je trajalo odprilike 2 godine ,terapija je bia favistan posto se ja nalazim u becu neznam da li postoji taj lekkod nas i dali vam je to poznato.ali posle godinu dana lecenja tj.udugoj godini lecenja poceli su sa okom problemi desno oko je u pitanju desna strana stitne zlezde je uvecana i na desnoj strani imam cvor koji i dan danas stoji tako kako jeste iste velicine e sad nezna tacno da vam kazem kolika je velicina.oko je zakratko vreme bilo izbaceno 2mm napred ,gornji ocni kapak nateknut oko je izgledalo kaoplasticno.uradjen mi je ultrazvuk oka misic jezadebljan.po zahtevu ocnog lekara krenula sam sa kortisonom od koga sam se za dva meseca sa 47kg ugoila na 75kg.oko se malo nesto pboljsalo.pre dva dana uradjen mi je tsh 0.60 to je normala ali ja neprestano imam problem sa okom nekad manje nekad vise ponekad kao da vidim duplo uglavnom slova.ustanem oteknuta i nema deo tela da ne boli kao da me neko tukao celu noc boli svaki misic.ustanovljena mi je dijagnoza struma nadoza,spominje se u nalazu koliko ja razumem ove njihove nalaze i morbus basedof.mene sad zanima da li posto trenutno stitna zlezda je ok moze ipak da ima veze sa navedenim tegobama ili je nesto drugo u pitanju?ja iam i hronicne sinuse koji su poceli da smetaju istovremeno kad i stitna zlezda i jos ako biste htelida mi objasnite sta je to: morbus basedof kakva je to bolest? kakva su to anti tela koje oni spominju jel nemacki slabo razumem? da li oko moze da se operise posle ovakve posledice stitne zlezde da se vrati u normalu ili to ostaje zauvek ? ja se izvinjavam sto puno pitam ali bih stvarno volela nesto vise da znam o ovome sto me muci.unapred hvala sto cete mi posvetiti vase vreme.pozdrav!

  Odgovoreno: 30. 04. 2008.
  • Vas mejl sam dobila i odgovorila tako da mi nije jasno zasto vam odgovor nije prosledjen. Kako bilo, ponovo vam saljem odgovor u nadi da ce te ga ovaj put dobiti.
   Po svemu sto ste napisali vi ste bolovali od hipertireoze uslovljene poremecajem vaseg imunog sistema, te stvaranja autoantitela usmerenih protiv stitaste zlezde, sto se oznacava kao Morbus Graves Basedow. Ovo oboljenje pored znakova ubrzanog metabolizma odlikuju i karakteristicne promene na ocima, najcesce u vidu protruzije ocnih jabucica. Stepen promena na ocima je individualan i ne retko ostaje prisutan i po smirivanju funkcije zlezde. Koliko sam razumela vasa zlezda je sada eutiroidna(nivo hormona u referentnom opsegu) i ne koristite nista od terapije. Pojava simptoma moze biti i znak recidiva bolesti zbog cega je potrebna i dalje redovna kontrola od strane endokrinologa. Promene na ocima se tretiraju zavisno od stepena ugrozenosti vida a najcesce primenom pulsnih doza kortikoterapije u periodu do sest meseci nakon cega se procenjuje efekat terapije i nuznost eventualne primene neke dr.metode lecenja npr.hiruske.
   Ass.dr Milena Velojic Golubovic

Ostavite komentar