1. Odbijanje da dete krene iz parka

  Pitanje broj: #157868

  Poštovani, 

  Imamo devojčicu od 4, 5 godina. Ona je dobro, pametno dete, ide u vrtić, tamo stalno dobija pohvale. Jedini evidentni problem u njenom ponašanju, jeste odbijanje odlaženja iz parkića, rođendana, dvorišta, kreće vrištanje, plač. Stalno traži još vremena za igru. Svaki put pre odlaska je podsetimo da ne bi trebala da vrišti, plače, otima se pri povratku, najavimo joj par minuta pre odlaženja da ćemo krenuti, to prihvati i opet isto. Razgovaramo sa njom dosta, ona zna šta je ružno u njenom ponašanju ali stalno to ponavlja. Molim Vas za savet.

  Odgovoreno: 22. 06. 2018.
  • Poštovana,

   Iz Vašeg pitanja nisam mogla puno da zaključim o navikama koje Vaša devojčica ima, tj. na koj način provodi vreme kada nije u vrtiću i kako Vi odreagujete u tom trenutku kada ona počne da plače i odbija da ode iz parka.  Po ovome što ste mi dali od informacija mogu da zaključim samo da iz nekog razloga ne želi da se vrati u rutinu nakon igre, rođendana, ali i da još uvek nije usvojila poštovanje dogovora, što je sasvim u redu u skladu sa njenim godinama. Pre nego da odete negde odakle ona ne želi da se vrati postignite dogovor "bićemo u parku na primer sat vremena da bi posle mogle da idemo kući i sačekamo tatu sa posla"
   Pored toga što sa njom razgovarate pokušajte da joj na praktičnim primerima pokažete da treba da ispoštuje dogovor ako ste joj rekli da se za par minuta kreće kući. Na primer "obećala sam da ću te sačekati iz vrtića i ispoštovala sam dogovor", " tata je rekao da će se vratiti sa posla za 15 min i ispoštovao je dogovor", pa kada budete ponovo u situaciji da ne želi da se vrati u rutinu podsetite je na te primere i na dogovor koji ste imali pre samog dolaska, postepeno će usvajati i taj model ponašanja.

   Pozdrav

Ostavite komentar