1. Sintetički hormon rasta kod dece

  Pitanje broj: #46907

  Moj sin ima 13 godina i visok je 149 cm. Da li je potrebno da bude tretiran sintetičkim hormonom rasta i da li je tačno da neka stanja kao gladovanje, stres, hladnoća, nizak nivo šećera u krvi i druga povećavaju sekreciju hormona rasta?

  Odgovoreno: 06. 12. 2009.
  • Poštovani,
   Visina dečaka uzrasta 13 godina normalno se kreće se od 141. 5cm (treči percentil) do 167, 2 cm (devedeseti percentil) , znači da visina dečaka nije ispod trečeg percentila, več izmedju 10 do 25-og percentila. Mada niste naveli visinu roditelja. Ispitivanje u cilju otkrivnja uzroka niskog rasta zahtevaju deca koja imaju telesnu visinu ispod trečeg percentila, imaju nisku brzinu rasta koja je manja os -1sd u periodu od najmanje 6 meseci, i telesnu visinu koja je manja od 25-og percentila koja nije u skladu sa telesnov visinom roditelja, važna je telesna masa i telesna dužina na rodjenju. Treba obratiti pažnju na deci koja na rodjenju imaju malu telesnu masu i telesnu dužinu, a koja posle 2 godine na dostignu normalnu visinu koja je u skladu sa visinom roditelja.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #46907

  • Poštovani, moj sin ima 5 godina i visok je 105.3. Ja sam primetila da retko kada menja obuću (patike nosi po dve godine ), da u vrtiću dosta odstupa od vršnjaka i upućeni smo kod endokrinologa. Koštana zrelost odgovara detetu od 3 godine, štitna je u redu, radili smo i hormon rasta i gluten i to je sve u redu. A njemu na krivulju stoji da je -1 percentil i pedijatar je napomenuo da je slabo dobio na težini, a pritom je on dete koje jede apsolutno sve. Kontrolu imamo tek za 6 meseci. Da li postoji još nešto što bi mogli da uradimo jer prosto me je kao roditelja strah? Hvala.

Ostavite komentar