1. Pitanje broj: #9552

  Moja dvadesetpetogodisnja cerka, koja je rodjena sa obostranim refluksom mokracnih kanala i duplim bubreznim pilonima, imala je operaciju mokracnog kanala levog bubrega i istovremeno bubreg je saniran od infekcije. Operacija je uradjena u njenoj trecoj godini zivota u Tirsovoj, a operaciju je uspesno izvrsio dr. Savo Perovic. Medjutim, vec nekoliko godina unazad ima ucestale infekcije eserihijom koli, pracene visokom temperaturom i groznicom, koju suzbija adekvatnim antibioticima. Radila je dubinsko i ultrazvucno snimanje bubrega koje nije pokazalo ostecenje bbrega, ali desni bubreg sada otezano radi.Savetovano joj je da pije caj od brusnice. napominjem da je pusac i da zivi u stresnim okolnostima jer smo rat prezivele u Pristini a jos uvek zivimo na Kosovu.Cula sam da se na Torlaku radi specijalna vakcina za eserihiju koli. Molim za savet.

  Odgovoreno: 21. 08. 2008.
  • Lečenje učestalih infekcija mokraćnih puteva se može obavljati i primenom specijalno pripremljene vakkcine. Neophodno je prethodno da se izoluje tačana soj E. coli, pa se za taj soj pripremi i vakcina. To se može uradaditi na Torlaku, a može i u nisu na mikrobiologiji. Medjutim, treba proveravati taj VUR povremeno i ako je potrebno opet neke korekcije. VUR je taj koji daje infekcije, čak i nakon hiruške korekcije, a i sama urološka intervencija može uzrokovati infekcije u postoperativnom periodu. Dešava se da nekada i nakon svih preduzetih mera bolest opstaje i u nekom periodu da se razviju i ozbiljnije komlikacije, pogotovu ako su okolnosti takve kakve ste naveli-stres, pušenje itd. Zato su neophodne redovne nefrološke i urološke kontrole i uredan život, uključujući eventualni život sa partnerom.

Komentari na pitanje: #9552

  • Jadranka Sivcev Ognjanovic 08. 07. 2014.

   Postovani prfesore kostic! Molim vas za savet sta raditi? Moja devojcica ima 11 god. I vrlo ceste mokracne infekcije. Lecena je zbog simtona peckanja pri mokrenju i bola u trbuhu bez temperature. Analiza je pokazala eserihiju koli 100000. Primila je 10 dana po dva gentamicina. Nakon toga rezultati su bili u redu. Posle dve nedelje na rutinskoj kontroli mokrace pokazale su se opet bakterije do 50000. Popila je dve kutije cefaleksina od 500 posto ima kilazu. Nakon toga je lekar skolski prepise profilaksu sa 1 cefaeksin od 500 svako vece +probiotik. Nakon dva meseca opet na rutinskoj redovnoj kontroli urina se pokaze 30000 difteroida, a za dva dana 100000 eserihije. Lekar je ostao u nedoumici jer dete je bez simtoma po njegovim recima da je nesme ostaviti bez lecenja i pored profilakse on joj pprepise baktrim 2x2 i nista se nije promenilo. Uradili smo na moju ruku analizu mokrace u privatnoj labar. Medlab i dete nema bakterije. A u medju vremenu lekar joj ukljuci 3 dana x2 getamicina i posle toga je dete cisto. Nastavila je sa profilaksom ima jos jedan mesec od ukupno 3. Danasnja analiza kaze ima dosta bakterija. Leukocita 4-10. Ostalo sve u redu. Da napomenem kod svih mokracnih analiza kada je imala bakterije imala je leukocite od 8-12 postovani profesore, molim vas za savet sta dalje. Vise neverujem nikome od nasih iz kikinde. Dete se naprimalo silnih injekcija i popilo silne antibiotike i nikako na cistac. Napominjem nema nikakvih simtoma ni temperature. Lekar mi napominje nekako iz daleka odlazak za beograd da se se vidi sta se desava. Vrlo sam zabrinuta za svoju jedinicu. Unapred zahvalna.

Ostavite komentar