1. Pitanje broj: #9224

    Pocituvan prof dr Svetlan Kostic Vi pisuvam od Makedonija. Slucajno go otvorim vasiot forum barajki poveke informacii za problemot koj ni se pojavi. Sekoja cest i mnogu pofalbi od moja strana do celiot Vas tim. Se raboti za mojata kerkicka koja ke napolni 7 god. Prv pat bakterijata E -coli ni se pojavi na 2god. vozdrast vo urinata. Primase antibiotik Pancef. Mislam deka od toj moment pa se do dendenes taa e prisutna celo vreme. Jas togas i nebev mnogu informirana za taa bakterija no duri sega svakam kolku bila opasna po zdravjeto na mojata kerka. Nejziniot pedijatar vazi za najdobrata prof. dr. Marija Hristova tuka vo Makedonija no vakva greska nemozeme da i prostime. Sekogas bese istata dijagnoza visoka tem.do 40C , urina so neprijaten miris, ne pravilno mokrenje prvo malku i potoa nesaka da prodolzi da mocka, visoka selimentacija. Od nejzina strana sekogas istoto virus- ima viroza, sirup. Augmentin,Daleron, Aloe vera i C-vitamin.Na sekoi 2-3 nedeli istata dijagnoza, me ubeduvase deka toa e urina pa mirisa deteto jade kako treba mokraka da mirisa. I toa traese i traese se dodeka jas (nemozam da si oprostam) zosto i porano ne pobarav sovet od drug doktor. I vednas upat za decka klinika Nefrologija. Npraveni se ispituvanja Sken na bubregcinjata leviot 53 desniot 49, treba da se napravi i DMCA, no prof. Dafina K. e na odmor i toa ke bide vo septemvri. Primase povtorno Pancef, i sega e na zastita na FUROLIN tab. + caj od brusnica. Prostete za goleminata na moeto pismo ve molam dali Vie bi mozele da mi kazete nesto poveke, sto e potrebno uste da se ispituva , za efikasnosta na furolinot, mozebi ima nesto podobro a tuka kaj nas go nema da go kupam, kolku se golemi posledicite dali refleksot ke i ostane kako trajno ostetuvanje. Ve molam da mi odgovorite. Preplaseni sme i voznemireni za zdravjeto na malata. Ve molam da mi odgovorite. So golema pocit od Nikola i Daniela.

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Mislim da sam Vam odgovorio na Vaše pitanje, a ovo je naknadno o detaljnije opisano.Dugotrajna , uporna i recidivantna infekcija mokraćnih puteva u dece zahteva ozbiljino, detaljno i kompleksno ispitivanje i praćenje od strane pedijatrijskog nwfrologa i urologa, što ste verovatno i do sada uradili.Snimanje koje Vam je zakazano je samo jedna od metoda, ali treba uraditi i druge koje će isključiti neku anomaliju mokraćnih puteva, pre svega veziko-ureteralni refluks, koji se može i mora na vreme otkriti i adekvatno lečiti, lekovima, pa ako treba i hiruški-urološki.Pet godina dete ima tegobe, ali ja se nadam da još nije kasno da se to trajno i uspešno reši bez trajnih posledica. Napominjem, NEOPHODNO JE DA DETE ISPITUJU I LEČE DEČJI UROLOG PRE SVEG A I DEČJI NEFROLOG I TO U VRHUNSKOJ USTANOVI U vAŠOJ ZEMLJI,akoliko je meni poznati Vi imate odlične stručnjake za to.

Komentari na pitanje: #9224

    • Zdravo kerkickata 3god. Ima esirihija koli pievme ditropan i furolin. Poslednoto ispituvanje na urinata pokaza deka e vo red bakterijata ja nema. No na sledniot pregled na eho dotorkata konstatira mal zastoj na leviot i desniot bubreg. Sega me praka na sken snimanje. Isto koga bev na kontrola i kazav deka vo urinata imase kako partali sitni kafeni. Ve molam kazete zosto e toa skin snimanje i od kade toj zastoj na bubrezite koga bakterijata esirija ja nema se sredi koj problem go imame sega? Ve molam odgoverete mi.

Ostavite komentar