1. Pitanje broj: #8134

  Poštovani gospodine doktore, Zelim da Vam se zahvalim sto ste iznasli vremena i odgovorili mi na moje pitanje vezano za zdravstveno stanje moga muza, kod koga ste i sami potvrdili da ima hronicnu bubreznu insuficijenciju IV stepena. Napominjem Vam jos jednom da on ima 42 godine, da nikada nije osjecao nikakve tegobe, a uz to mu je dijagnosticirana i hronicna upala i kako bi se to u narodu reklo "susenje bubrega", i jos nije upucen na dijalizu jer nam je receno da je sada stabilno i da jos ne treba. Njegovi zadnji laboratorijski nalazi (radjeni u junu mjesecu) su izgledali ovako: Kalij 4,9, Natrij 140, fosfati 1,87, Glukoza 5,5, Urea 25,5, Kreatinin 717, Mokracna kiselina 332. SE ER I sat 40, Eritrociti 3,24, Hemoglobin 102, hematokrit 0,31, Leukociti 8,5 U urinu ima dosta bakterija, ima proteina oko 3,0, hemoglobina cca 10, leukocita 4-5, eritrocita 2-3, epitelnih celija pojedinacno, nehijalni cilindri 10 granuliranih, kristala malo amorfnog urata. Nema glukoze i bilirubina. Od terapije uzima: Rocarltrol, Alopurinol, Kalcij-karbonat 2x500mg, Amlopin od 5mg, Lodix za izmokravanje dva puta u sedmici po jedna tableta (utorak i petak), Aluminijevhidroksid 2x (tablete Aludrox koje smo nabavili u Njemackoj). On dobro podosi ovu terapiju, a na kontrolu ce ponovno u avgustu. Ali ja Vas MOLIM da mi odgovorite kakvu isshranu preporucujete za ovakve bolesnike. Vi ste nam napisali da mora ograniciti unos bjelancevina, ali ja Vas sada MOLIM da mi navedete otprilike koje su to kolicine bjelancevina odnosno da li on smije i koliko jesti mlijeko, sir, meso, jaja. Da li je tacno da ne smije jesti svo voce i povrce? U velikoj smo nedoumici zbog ishrane, te Vas stoga MOLIM da ukoliko Vam nije tesko odgovorite malo podrobnije i opsirnije vezano za ishranu. On trenutno ima 92 kg, a visok je oko 172 cm. U nadi da cete nam i ovaj put odgovoriti, srdacno Vas pozdravljam i jos jednom zahvaljujem. S postovanjem, Sanela - Sarajevo

  Odgovoreno: 17. 08. 2008.
  • Pacijentima u ovom stadijumu bubrežne slabostiu se preporučuje tkzv. hipoproteinska ishrana, tj. dijeta sa ograničenim unosom belančevina životinjskog porekla( meso mleko, jaja, sir) i to otprilike smanjti njihov unos za polovinu, ali nikako da se potpuno izbace.Nemoguće je na ovaj način sve reći, ali najbolje je da se javitedijetetičaru, lekaru specijalisti za higijenu ishrane, koji će tačno napisati koje namirnice i koliko može da jede, ako treba da unosi belančevine 0,75gr/kg TT/24h.Unos voća i povrća je slobodniji, može slobodno jesti, ali je bolje da to bude u viidu kompota.Takodje je neophodno da uzima Tabl. Ketosterila(esencijelne aaminokiseline), pošto ih ograničeno unosi hranom.Apsolutno treba da se izbegava jako začinjena i suhomesnata hrana, a priprema hrane treba da se obavlja barenjem.

Komentari na pitanje: #8134

  • Najbolje opisana dijeta za bubreznu insuficijenciju je u knjizi dr danice, , kako ziveti sa bolestima bubrega, , gde su opisani svi recepti i sve sto je potrebno za dijetu.

  • svetlana đuričić 11. 06. 2012.

   Moja dg. St. Post. Transplantationem renis living donor, z 94, o objek. Klirens kreat. 36 ml/min. Pri kreatinemiji od 194 mcmol/l. Ks: hg 92, ostalo sve normalno. Pitanje: dali da uzimam "ketosteril" i koliko. Hvala!

Ostavite komentar