1. Pitanje broj: #7567

    MOJA MAJKA JE PRE CETIRI GODINE POSLE SEDAM GODINA DIJALIZE, TRANSPLATACIJOM DOBILA BUBREG OD KAVEDERICNOG DAVAOCA.POVREMENO SE IZ NEPOZNATIH RAZLOGA POVECAVA VREDNOST KREATININA U KRVI,KOJI SE POSLE POVECANJA NE VRACA NA STARU VREDNOST. MOLILA BIH VAS ZA ODGOVOR I SAVET,KAKO DA SPRECIMO TU POJAVU,ILI SMANJIMO VREDNOST KREATININA(ISHRANOM ILI MEDIKAMENTIMA).NA POSLEDNJEM NALAZU,U RAZMAKU OD MESEC IPO DANA POVECAO SE ZA 50,TE SADA IZNOSI 280.U TOM PERIODU JE IMLA PRELOM DESNE RUKE I OPERACIJU KATARAKTE U LOKLNOJ ANESTEZIJI.DA LI JE TO UZROCNIK?MOLIM ZA BRZ ODGOVOR I UNAPRED ZAHVALNA,JELENA IZ NOVOG SADA.

    Odgovoreno: 31. 07. 2008.
    • Razlozi za povećanje kreatinina kod transplantiranog pacijenta, tj. slabljenje funkcije presadjenog bubrega su brojni. Najčešći je posledica primene neadekvatne doze lekova koji ga oštećuju, npr. Cyclosporin, zatim hroničnog odbacivanja, ponavljanja bolesti na kalemu itd.

      Vaš nefrolog treba da, ukoliko je moguće otkrije uzrok i deluje u tom pravcu na usporavanje progresije bubrežne slabosti, koja je nažalost prisutna

Ostavite komentar