1. Pitanje broj: #6306

  molim vas nesto vise o cistinskom kamenu u bubrezima....

  Odgovoreno: 26. 06. 2008.
  • Cistinska kalkuloza bubrega spada u grupu bolesti gde važnu ulogu igra nasledje u nastanku ove kalkuloze. To je u ovom slučaju možda otežavajuća okolnost i zbog toga zahteva skoro permanentnu terapiju, koju Vaš rodjak već koristi, redovno praćenje kod nadležnog nefrologa, pre svega, kao i kod urologa. Činjenica da nasledje ima važnu ulogu, teško je reći da se nastanak ove vrste kalkuloze definitivno ukloniti.
       Medjutim, olakšavajuća okolnost je da se nastanak cistinskog kamena može prevenirati lekovima i higijeno dijetetskim režimom ishrane, čak je moguće da se pod uticajem terapije »razbije« kamen, što za drugu vrstu kalkuloze nije moguće.
       Iz napred navedenog možete zaključiti da problem postoji, da je rešiv, da ga je teško zauvek otkloniti, ali uz adekvatne mere prevencije, lečenje i redovnog praćenja prognoza može biti dobra.
       Način ishrane, koji je savetovan jeste rigorozan ali je na prvom mestu u prevenciji i lečenju ove kalkuloze, pa ga je neophodno sprovoditi, a dijetetičar je verovatno vodio računa da organizam kroz druge namirnice unese sve stvari koje su neophodne mladom organizmu, te da neće ostaviti posledice.

Ostavite komentar