1. Pitanje broj: #55495

    Postovani, pre dva dana uradila sam uz abdomena i bubrega, receno mi je da su mi oba bubrega smanjena, uzduznih dimenzija 85mm i poprecnih dijametara 41mm, pravilnog oblika, glatkih kontura odrzanog parenhima debljine 16mm desno, 14mm levo jasno definisanih kortikomedularnih indeksa, bez znakova kalkuloze i hidronefroze. Dva mjeseca pre ovog nalaza, radjen ultrazvuk bubrega zbog cestih bolova i vecitih infekcija. Tadasnji nalaz desni bubreg 67x39mm, desni normalan. Uz bubrega uraden na dva razlicita mesta. Danas uradjeni labaratorijske pretrage. Glukoza 5, 6 trigliceridi 1, 54 ukupni holesterol 8, 11 ref. Vred. /0. 00-5, 20/ ureja 7, 9 ref. Vred. /2. 8-7. 2/ kreatinin 96 ref. Vred. /60-110/ se 10 lkci 8, 8 erci 4. 4 hb 131 urin izgled bistar, boja zuta, relativna gustina 1. 015, reakcija ph 6. 0 urobilinogen 1. 0 u vidnom polju 1-2 erci svezi prisutna vlakna sluzi, prisutni ca oxazona. Postovani doktore jako sam zabrinuta zbog smanjena mojih bubrega i povecane vrednosti ureje. Vec dugi niz godina redovno sam kontrolisala bubrege kao i svu labaratoriju vezano za bubrege. Do sada je bilo sve uglavnom dobro. Mene jako interesuje zasto je doslo do ovog smanjena oba bubrega i da li ce to da ide jos na gore. Sta je utjecalo na povecanje ureje i smanjenje bubrega. Napominjem da imam 55 godina i da imam jos zdravstvenih problema. Mijastenija gravis, kardiovaskularnih problema, nodus u stitnoj zlezdi, parastitna uveecana i probleem sa njom vec duze od 10 godina. Timus izvadjen 1985. Godine. Sada problemi sa bubrezima su me mnogo uznemirili. Pomozite mi molim vas.

    Odgovoreno: 09. 03. 2010.
    • Poštovana,
      +premalaboratorijskim nalazima funkcija vaših bubrega je normalna i ne bih se reklo da imate patološke procese na njim a. Erho ubrega je samo jedna od metoda koja pokazuje promene na bubrezima i to smanjenje ne mora da vas mnogo brine. Ja bih predložio da vi uradite klirens kreatinina kod vašeg nefrologa, zatim intravensku pijelografiju i dinamsku scintigrafiju bubrega, koje će sigurno mnogo više dati informacija o stanju i funkciji vaših bubrega, a kada će se moći dati i više detalja o tome. Eho bubrega je jedna od metoda, ali sugurne ne dovoljna da bi se samo na osnovu nje mogu donossiti zaključci o funkciji i bolestima bubrega, pa nekada čak mogu samo nepotrebno uplašiti pacijenta. Iskreno, mislim da je stanje vaših bubrega i funkcija dobra, ali ipak uradite ono što sam predložio.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #55495

    • POSTOVANI. IMAM CISTU VELICINE 8..5 NA BUBREGU. KOLIKE SU PROCENE ZA RAK.

    • Postovani, meni je vec 7 dana visok pritisak od 150/90 pa padne na 135/90, imam malo povecane trigliceride i masnocu. Rdaio sam ultrazvuk i primeceni je da mi je desni bubreg malo manji id levog, navodno zbog prelezane upale, dimenzije bubrega su 10x40x4, 4 cm, nema patoloskih promena. Mogu li znati jel bubreg ugrozen?

Ostavite komentar