1. Pitanje broj: #5509

  Poštovani doktore, Imam 34 godine i nešto duže od godinu dana sam na lečenju visokoefikasnom bikarbonatnom hemodijalizom(F60) - kućna hemodijaliza. Redovnim kontrolama na svakih mesec dana konstantovan je visok nivo PTH hormona. U tom smislu prošle godine( PTH se kretao od 500 do 800) je rađen ultrazvuk i scintigrafija paratiroidnih žlezda i konstatovano je skoro ne znatno uvećanje.U martu ove godine je konstatovan nivo PTH od 1007 i lekar me poslao najpre na ultrazvuk(nisu pronađene) a potom i na MSCT pregled vrata i gornjeg medijastinuma bez i sa I.V kontrastom. Rezultat skenera kaze: - Ne nalaze se uvećane Igl. na vratu. - Paratireoidne žlezde se ne prikazuju. - Štitna žlezda je normalne morfologije. - U plućnom parenhimu suprahiralno i paratraheralno desno ovalna, jasno ograničena mekotkivna formacija dimenzija oko 38x21mm koja se slabo imbibira kontrastom. - Uraditi CT pregled grudnog koša. Kako je novo snimanje zakazano tek za 22.05. i kako sam prilično ne strpljiv da saznam o čemu je zapravo reč, uradio sam tumor markere : - CEA - 4.62ng/ml ( pušač sam) - CYFRA 21 - 1 - 5.21ng/ml - NSE - 21ug/l kao i ostale analize krvi (navešću samo one van granica): - kreatinin 949 - urea 21.7 - holesterol 6.0 - trigliceridi 3.0 - natrijum 133.1 - S-ALP 159 - MCHC 31.1 - parathormon (PTH) 942 Molim Vas da mi sto pre odgovorite da li nesto od ovih rezultata ukazuje na maligno oboljenje, zatim da li visok nivo PTH ima uticaja na povišene vrednosti tumor markera i da li je istina da između dva snimanja na skeneru treba da prođe minimum 6. meseci?

  Odgovoreno: 19. 06. 2008.
  • Iz pisma se vidi da imate pojačanu sekreciju parathormona u okviru sekundarnog hiperparatireoidizma, koji je redovni pratilac dijaliznog lečenja. Sve ove promene koje ste opisali ne ukazuju na postojanje nekog tumorskog procesa, bez obzira i neke patološke vrednosti tumorskih markera, koji u dijaliznih pacijenata mogu biti lažno pozitivni.
       Na MSCT-u paratiroidne žlezde nisu vidjene na svom mestu, pa ih treba tražiti na drugom mestu.
       U svakom slučaju  Vaš hiperparatireoidizam zahteva adekvatno lečenje, a Vaši dijalizni doktori to dobro znaju kako se radi.

Ostavite komentar