1. Pitanje broj: #52777

    Poštovani mom sinu je od rodjenja konstatovana hydronephrosis levog bubrega. Daljim ispitivanjem ustanovljeno je da hydronefrozu izaziva megaureter na levom bubregu. Radili smo dosad: ivp: desni bubreg luci kontrast na vreme i dobro koncentrise. Desni pijelon dimenzija 14 x 11, 5mm očuvane morfologije kaliksa. Desni ureter urednog toka i kalibra. Levi bubreg nešto sporije luči kontrast tako da je pielon vidljiv nakon 10 minuta od aplikacije kontrasta, pijelon dilatiran dimenzije 33 x 34mm. Mali kaliksi dilatirani, većim delom očuvane morfologije, najveći za gornj pol promera do 9mm. Raspored malih kaliksa ukazuje na malrotacije bubrega. Levi ureter se jasno prikazuje tek 10 min nakon aplikacije lasixa. Višestruko kolenasto presavijen i dilatiran, najveci promera oko 12, 5mm u proksimalnoj trećini. Neposredno prevezikalno levi ureter nije prosiren. Mokracna besika se nesmetano puni kontrastom. Nakon aplikacije lasixa desni bubreg ostaje bledo prebojen. Levi pk sistem se intezivno prebojava uz diskretno povećanje volumena levog pijelona. Mucg: mokraćna bešika normalnog položaja, veličine i oblika, glatkih kontura. Nevide se znaci pasivnog kao ni aktivnog vezikourealnog refluksa. Ureter urednog toka i kalibra. Nakon mikcije zaostaje osrednja kolicina kontrastnog sredstva. Sincic lepo napreduje sada ima vec preko 5 meseci nismo dosad imali nikave urinarne niti druge infekcije. Doduse nebi ni trebalo posto od rodjenja pije palitrex 2ml uvece i probioti caps 1x1 3x nedeljno. E to smo dosad uradili. Ostalo je jos da uradimo dmsa to nam je rekla doktorica ali se onda predomislila pa promenula u mag3 to nas sada zbunjuje sta je bolje od ove dve metode i koja daje tacnije rezulate? Koliko je hitna operacija i dali je ona jedino resenje? Hvala vam unapred.

    Odgovoreno: 21. 02. 2010.
    • Poštovani,
      Najverovatnije da se u vašem slučaju vačeg deteta radi onekoj urodjenoij anomaliji, možda stenozi uretera, pored malrotacije, kojiu stenoza ili možda ta kolenasta savijanja dovode do ureterohidronefroze. Zbog toga je najbolje da se na klinici za pedijatriju u dečju hirugiju konsultujete sa pedijatriskim nefrologom i pedijatriskim urologom, kojiće predložiti nčin rešavanja problema, ali je sigurno da dete ne može tako dugo (5meseci od rodjenja pije palitrex) da pije antibiotike, dobiće uz to još i gljivice, pa će biti još teže.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #52777

    • Poštovani dijagnostikovan mi je presavijeni ureter.Kako se to rešava i lijepi? Nikad do sad nisam imao problem bilo koje vrste u vezi s tim.Juce sam izašao iz bolnice gdje sam proveo 8 dana radi kamencica u bubregu, te su mi dijadnostikovali i ovaj problem.Hvala

Ostavite komentar