1. Pitanje broj: #4947

    Moja sestra, zbog visokog krvnog pritiska prevremeno je porodjena u 31. nedelji trudnoce(danima pre toga bila je jako otecena) Posoperativni period tece normalno stim sto ne izbacuje vodu i u mokraci se nalaze samo belancevine(lekari kazu da gubi proteine i oni to pokusavaju da nadomeste) U toku trudnoce koristila je metildop za snizenje pritiska. Posle poradjaja pored vode koja se zadrzala pritisak je i dalje visok. Trenutno ima katetar ali i to ne pomaze. Da li vam je ovakav slucaj poznat? Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 19. 06. 2008.
    • Povišen krvni pritisak u trudnoći je ozbiljan problem. Može biti uzrokovan trudnoćom, kada se otoci i pritisak ispoljavaju u zadnja tri meseca trudnoće ili pre toga, kada je uzrok neka bubrežna bolest ili povišen pritisak pre trudnoće.
          Iz Vašeg pisma ne mogu  zaključiti o čemu se radi, ali je verovatnije da je pritisak bio povišen i pre trudnoće ili je imala neku bolest bubrega. Nema i drugih podataka, na osnovu kojih bi se mogao dati precizniji odgovor: npr. količina belančevina u krvi i mokraći, albumini u krvi, urea ikreatinin u krvi itd.

Ostavite komentar