1. Pitanje broj: #46571

    Postovani, u decembru prosle godine sam otisao na regrutaciju, i tamo su mi otkrili visak proteina u mokraci! Proveo sam skoro 20 dana u niskoj vojnoj bolnici i vma! Proteini su se kretali od 1, 6 gr/24h pa do 0. 800gr/24h, krvni pritisak normalan 130-80. Otpusten sam sa dijagnozom glomerulonephritis suspecta! Bez terapije! Na sledecoj kontroli 6 meseci kasnije u avgustu zabelezeno mi je 0. 700 gr/24 i pritisak od 150-110 (u medjuvremenu me je stres dohvatio jer sam od profesionalnog sportiste postao invalid. . Bar po vojnoj regulativi) ! Prepisan mi je monopril 10mg i lorista 25mg, kao i gomila vitamina! Pritisak je sada normalan oko 120sa 70, ali protein ne opada u urinu! Zadnje merenje pokazuje da mi je protein i dalje 700mg ali da je sada kreatin otisao malo van kontrole, i sada je 155! Zakazan mi je pregled na vma ponovo u januaru, ali se bojim da ne bude kao i do sada, cekamo da se stanje pogorsa da bi uradili biopsiju ili bilo sta! Posto mi lekari nista ne govore, zanima me da li je moguce da se ovi parametri dovedu pod kontrolu? Sta bi trebalo da preduzmem, jer sam razocaran ponasanjem nasih lekara: (i da li u nasoj zemlji rade tretman sa maticnim celijama za lecenje ove bolesti? Drugar nemac koji jeprofesionalni sportista je imao isti problem ali su mu nemackoj odmah uradili tretman sa maticnim celijama, i decko se vratio sportu u normalu!

    Odgovoreno: 05. 12. 2009.
    • Poštovani,
      Neophodne je da se javite nefrologu i mislim da je u vašem slučaju uraditi dodatna ispitivanja i napraviti biopsiju bubrega, na osnovu koje će se odrediti tip glomerilonefritisa i na koju terapiju najbolje reaguje. Terapija ove boilesti matičnim ćelijama, bar u našoj zemlji nije primenjivana. Prema podacima koje ste dali, najuverovatnije se se radfi o hroničnom glomerulonefritisu, čak sa početnom bubrežnom slabošću i hipertenzijom.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #46571

    • Sta znaci klinicki nalaz od urologa- u projekciji urotrekta u maloj karlici desno prevezikalno uocava se sjenka intenziteta kalcijuma dimenzija 5x3mm. Lijevi bubreg je ocuvanog parenhima sa hidronefrozom gr. I-ii i sa znacima dilatacije abdominalnog dijela desnog uretera?

Ostavite komentar