1. Cystis hepatis

    Pitanje broj: #45124

    Poštovani,
    Moja majka je 1953. godište.
    U decembru prošle godine ustavnovljena joj je dijagnoza cista hepatis, steatosis hepatis i ciste renis (st. Post ovariectomy bill aaxx) , tj.: na us abdomena ustanovljeno je da joj je jetra normalne veličine i oblika, svetlijeg parenhima u desnom režnju cista veličine 30mm, v. Felea je slobodnog lumena i normalne debline zida, z. Putevi su normalni, pankreas je hiperehogen normalne veličine i oblika, lien normalan, u desnom bubregu cista vel. 14mm koja deformiše oblik bubrega, u levom bubregu parapijelično kružna hiperehogena zona različite ehogenosti od okolnog parenhima korteksa dobro vaskularizovana vel. 24mm, nema slobodne tečnosti u abdomenu, v. Urinaria je prana.
    Konsultovan je nefrolog koji je dao istu dijagnozu i nikakvu posebnu terapiju osim vasilip tabl i kontrole lipidnog statusa. Juče je uradila kontrolni pregled i ustanovljena joj je dijagnoza cystis hepatis, cystis renis l. Dex i tu renis l. Sin. , tj. Jetra normalne veličine, u desnom lobusu cistična promena 23mm (smanjila se za 7mm) , ž. Kesa normalne eho strukture, pankreas i slezina normalne eho strukture, bubrezi bez staze. Desni bubreg sa parenhimskom cistom vel. 18, 2mm (povećala se za 4mm) na donjem polu. Interpolarno u pijelonu levog bubrega ehogeniji nodus 30, 7mm (povećao se za 7mm) u odnosu na parenhim bubrega. Ultrasonografski nalaz išao bi u prilog solidnom nodusu. Obzirom da je dosta jasno definisan u odnosu na parenhim isključuje se parenhimski nodus. M. Bešika bez patoloških promena.
    Predlaže se pregled urologa kao i ct-trbuha.
    Majka je nepušač, koristi lekove za stabilizovanje visokog krvnog pritiska (ništa ekstremno) , pre 20 godina odstranjena oba jajnika zahvaćena tumorom koji je "pukao ".
    Molim vas za mišljenje i da li se radi o nekim ozbiljnim promenama na bubrezima, šta predstavlja taj nodus i kako može uticati na rad bubrega i njeno opšte zdravlje, šta preduzeti dalje.
    Unapred veoma zahvalna, Danijela.

    Odgovoreno: 23. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Iz opisa eho nalaza na bubrezima može se zaključiti da se ne radi o ozbiljnim poremečajia.
      Nalaz ciste i parenhimskog nodus na bubrezima je cest eho nalaza, ali nije ozbiljno stanje, ne zahtreva posebno lečenje, ali zahteva dvomesečno praćenje, kao i eho nalaz, pa ako se nalaz pogoršava, radiiti druge dijagnostičke postupke, pre svega intravensku pijelografiju, pa i ct bubrega.

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #45124

    • Beba od mesec ipo dana ,u desnom bubregu pijelon AP promera oko 11,5mm kaliks za donji deo promera oko 7mm Desno suspetkivan dvostruki PK sistem U levom bubregu bubregu pijelon promera oko 12mm ,kaliks za donji pol 4mm.oba bubrega normalnog oblika veličine ,odrtane sirine moze tumanjenje

    • Molim za tumačenje otpusne liste i predlog šta treba uraditi. Srdačan pozdrav

Ostavite komentar