1. Pitanje broj: #39807

    Ultrazvucnim pregledom mi je dijagnosticirana cista na bubregu velicine 5, 5 x3, 5 cm. Od 2003. Redovno jednom do dva puta godisnje odlazim kod urologa i vrsim ultrazvucni pregled bubrega. Od pre godinu dana urolog je konstatovao da je cista u poslednjih godinu dana povecana za po 1 cm u duzinu i sirinu. Moja pitanja 1. Da li se precizno putem ultrazvucnog aparata moze dijagnosticirati velicina ciste? 2. Kako se vrsi punktiranje ciste na bubregu i da li se ona nakon punktiranja moze ponovo pojaviti? 3. Da li se punktiranje ciste na bubregu vrsi pod lokalnom ili totalnom anestezijom i da li je to potpuno bezopasno? Hvala. Ljiljana

    Odgovoreno: 14. 03. 2010.
    • Poštovana,
      Pojedinačne ciste na bubregu zahtevaju samo redovno praćenje, kako stevi i radili. Ukoliko cista ili ciste počnu da rastu i ako prave probleme u ooticanju mokraće ili neke druge probleme, onda treba razmišljati u o eventualnoj punkkciji ciste. Znači, nije dovoljna samo veličina i porast ciste za eventualnu punkciju, što mora vaš urolog ili nefrolog da odluče. Ovo tim pre što veličina ciste se ne može baš, najtačnije odrediti odrediti, a pogotovu ako se naradi na drugom aparatu i radi drugi lekar. Na osnovu opisa iz pisma rekao bih da ona još nije za punkciju. Inače punkcija se radi u lokalnoj anesteziji i radi je interventni radiolog.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #39807

    • Poštovanje, bila sam na snimanju stomačnog abdumena i  pronađene su mi ciste na levom bubregu. Jedna je veličine 7 cm i primećuje se nešto sredinom ciste. Imam uput za snimanje na skener. Interesuje me da li se to radi o tumoru? Volela bih da se ne lečim, imam dosta bolesti ali dosad nisam imala karcinom, pa bih to preskočila da lečiti. Imam 76 godina, zašto više životno mućenje: srce, dijabetes 2, pritisak i mnogo što drugo, a eto sad i bubrezi, Molim odgovor, da li da idem na skenerno snimanje jer sam već radila karotidno i bukvalno se onesvetila, ali neznajući da me i bubrezi napuštaju, svesna da se ne umire zdravog organizma, jedino nekim nesrećnim slučajem. Ja očekujem Vaš odgovor. Srećna Vam Nova godina i novogodišnji praznici. ♥️🍀🌹

    • Danas uradila ultrazvik, cista na desnom bubregu je 35 mm. Kako se to leči?

    • Pregledom ultrazvuka danas sam diagnosticiran cistom na levom bubregu kako navidispeciallista dae. Prilično dug, oko 9 cm. Želim da čujem Vaše mišljenje misljenje doktore koji lek može to lečiti bez operacije. Ima li nade za to? Hvala unapred na razumevanju.

    • Radio sam sistematski pregled, i na ultrazvuku stomaka mi je rekla da imam na levom bubregu u donjem delu cistu velicine 26mm, da li je to opasno po zivot, od cega ona nastaje i kako se leči?

Ostavite komentar