1. Pitanje broj: #3095

    Pacijent, 72 godine, sa ugradjenim pejsmejkerom (usporeni rad srca), visokim pritiskom, krenuo je na dijalizu pre mesec dana. Oseca se izuzetno slabo, ima otoke po celom telu (noge i ruke najvise). Interesuje me koja je ishrana najbolja za njegovo stanje jer se oseca veoma izcrpljeno!? Unapred hvala!

    Odgovoreno: 15. 02. 2008.
    • Pacijentima sa ozbiljnim srcanim problemima i teskom bubreznom slaboscu koja zahteva dijalizu se pre svega kao metoda dijaliznog lecenja preporucuje peritoneumska dijaliza,a ne hemodijaliza.Iz pisma se ne vidi kojom dijalizom se on leci,a od toga zavisi i nacin ishrane za koji se Vi interesujete.Ukoliko je na hemodijalizi pre svega treba da vodi racuna o svojoj tezini.Izmedju dve dijalize ne sme povecati tezinu za vise od 2 kg sto znaci da mora znati svoju tezinu.Treba da izbegava unos svezeg voca i povrca u preteranim kolicinama,kao i unos soli,posto ima otoke i povisen krvni pritisak.Belancevine i ugljene hidrate moze slobodno koristiti,opet shodno svojim godinama(meso,mleko,jaja,sir,slatkisi i dr).

Komentari na pitanje: #3095

    • Molim Vas za jednu informaciju imam 38g pre dva meseca sam osetio bol u buregu nisam toliko obraćao pažnju mislio sam da je prehlada u pitanju ali posle dve nedelje imao sam jako bol u bubregu koj je bio jak jedno 10min otišo sa urologu na ultra zvuk su mi pronašli mali kamen i pesak dali su mi lekove i rekli da neću imati veći problema sad posle mesec dana sam opet išao urologu takav doktor da ne mogu nikakvu informaciju dobiti pitao ga šta je sa kamenom on kaže imaš pesak a gde je kamen to me zanima dao mi sad lek Rowatinex iskreno bojim se zadnji izveštaj je eho-jetra homogena -z; kesa bez kalkulusa bubrezi normalnog oblika položaj i veličine očuvane ehostrukture bez staze sa znacima mikrolythiase bo molim Vas pomozite mi ne znam šta mislim. Hvala

Ostavite komentar