1. Pitanje broj: #17742

    Od pre par godina sam pocela da osećam valoviti bol u predelu desnog bubrega. Snimanjem je utvrdjeno da imam kamenčić 4mm. Predlog lekara je bio da odem i pokušam razbijanje, medjutim ni sam nije bio siguran da li će to biti uspešna metoda jer je kamen mali. Pa sam posle kraćeg vremena i prestanka napada, odustala od razbijanja. Bolovi su prestali, mada nije baš bilo potpuno jasno ni zbog čega su nastali. Kako mi je objašnjeno, kamen sam po sebi jeste tu u bubregu i nema potrebe da boli. Medjutim, postoji problem što se ja usled nekih povreda otežano krećem, tj. gegam se pri kretanju i tada, verovatno, kamen pomeram. Usled pomeranja, verovatno dolazi do bola. Jer ja ponovo osećam, posle skoro 2 godine jake bolove, kao da je u pitanju napad, a kamen ne izbacujem. Nisam sigurna šta bi bilo najbolje uraditi u ovom slučaju?
    Molim Vas za savet! Protiv bolova sam probala sve moguće lekove i ni jedan ne daje zadovoljavajuće rezultate osim što trenutno umiri bol. Ali ubrzo postajem imuna na isti... tako da se agonija produžava! Da li je moguće preduzeti nešto da bi se pospešilo, ubrzalo njegovo izbacivanje (osim razbijanja) ili neki pouzdan lek?
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 22. 12. 2008.
    • Kamen u bubregu od 4mm jejako mali tako da skoro sigurno ne može izazivati tolike tegobe, o kojima vi govoorite.Takodje se kamenččići te veličine i ne razbijaju. Mislim da je neopodno da se javite nefrologu, koji će napraviti adekvatna ispitivanja i videti da li tegobe potiču uopšte od bubrega ili možda od problema koje imate zbog ranijih povreda i promenama na kičmenom stubu ili koštano-zglobnom sistemu toga predela.Zbog tose javite i reumatologu, ortopedu, neurologi , a zbog bubrega i urologu, uraditi eho bubtrega, IVP, dinmsku scintigrafiju bubrega itd.

Ostavite komentar