1. Pitanje broj: #17603

    Poštovani,
    Mene interesuje kakav je to IVP nalaz i dali ga je opasno raditi. Imam sina od 12 godina i ima HIDRONEFROZU 2 stepena i koliko je to opasno?

    Odgovoreno: 22. 12. 2008.
    • IVP je intravenozna pijelografija je radiološka dijagnostička metoda, koja se koristi za dijagnozu nekih bolesti bubrega pa i postojanje hidronefroze. Radi se tako što se ubrizga kontast u venu, a zatim pravi nekoliko snimaka u razmaku od 10-15 minuta, prema tome nije opasna niti agresivn metoda, sem što postoji mogućnost zračenja organizma, ali ni to danas nije tako opasno, pošto postoje savremeni aparati za to sa kojima je izlaganje tim Ro zracima jako kratko. Znači, možete slobodno uraditi ovo snimanje, ali možda još jednom videti sa pedijatrijskim nefrologom ili urologom da li su sve druge dijagnostičke metode iscrpljene (eho bubrega, dinaMSKA SCINTIGEAFIJA ITD). Pozdrav.

Komentari na pitanje: #17603

    • Molim vas da mi kazete nesto detaljnije o ovom nalazu, meni je konstatovano da imam kamenac u desnom bubregu i jaku upalu mokracnog mjehura a da lijevi bubreg uopste ne posotoji da li je to tacno obzirom da sam radila tri uzv bubrega i svaki je isto pokazao. Da li je bolan taj nalaz kazite mi kako se izvodi. . . Veliki pozdrav

Ostavite komentar