1. Pitanje broj: #1487

    Postovani doktore,moja majka(1935.godiste)ima cistu na levom bubregu velicine 8cm.Tkdj. ima i visok pritisak koji kontrolise lekovima.Interesuje me da li mora da punktira cistu, da li postoji opasnost od pucanja ciste i u tom slucaju koje su posledice

    Odgovoreno: 28. 10. 2007.
    • Vaša majka,prema Vašim navodima,ima solitarnu cistu na levom bubregu,koja je najčešće posledica starenja(72 god) i koja ne predstavlja nikakvu opasnost po njeno zdravlje. Neophodno je samo redovno ultrazvučno praćenje (2-3 puta godišnje kod istog lekara i na istom aparatu) i ako se enormno uvećava i pravi smetnje u oticanju mokraće dolazi u obzir punkcija i sklerozacija ciste.Retko se dešava da takva cista sama rupturira (prsne) ali i ako se tako nešto desi,to ne predstavlja značajniji problem.

Komentari na pitanje: #1487

    • Kada cista pukne ostaju oziljci po tim cistama? Ja imam 15 godina, imam cisticne bubrege i pijem enalapril od 5 mg ne zbog pritiska vec zbog tih cisti. Da li stvarno lek za te ciste ne postoji? Treniram rukomet i receno mi je da vise ne mogu zbog tih cista, meni je mnogo zao pa bih volela da mi kazete da li kod nekog drugog doktora (tirsova beograd) postoji potpini lek za ove ciste?

Ostavite komentar