1. Pitanje broj: #1353

   Postovani, Uradila sam urinokulturu i rezultati pokazuju prisustvo bakterije Escherichia coli u kolicini od 200.000 po 1ml mokrace. Kao terapiju zasad imam uvin caj i prolom vodu. Ne osecam vise nelagodnost pri mokrenju(koje je inace bilo prisutno) ali jos uvek osecam bol u predelu slabina. Koliko to moze uticati na rad mojih bubrega, koliko je ova koncentracija bakterije opasna i sta mi preporucujete kao dalju terapiju.

  Odgovoreno: 08. 10. 2007.
  •  

   Prisustvo više od 100.000 klica u 1ml urina uz tegobe koje ste imali,su znaci infekcije mokraćnih puteva.Ta infekcija,koja je izazvana E.coli,zahteva terapiju antibioticima.Najbolje je,po pojavi simptoma,uraditi pregled mokraće i urinokulturu i započeti sa terapijom.Nakon rezultata terapija se eventualna menja prema antibiogramu.Uz ovu terapiju idu i dopunske mere lečenja:unos veće količine tečnosti,čajeva itd. U medjuvremenu,potrebno je tražiti i druge znake zapaljenja od čega će davisiti način i dužina lečenja.Neophodno je uraditi i ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnih puteva.Ukoliko se ova ispitivanja ne urade ,terapija neće biti adekvatna,infekcija se može ponavljati ,što može dovesti do hronične upale bubrega sa poznatim komplikacijama. Radi adekvatnog tretmana i ispitivanja neophodno je konsultovati svog nefrologa.

    

Komentari na pitanje: #1353

  • Zanima me nakon koliko dana od zavrsetka terapije antibioticima je pravilno uraditi urinokulturu? Jedan dr mi je rekao da treba sacekati 15 dana da nalaz ne bi bio lazno negativan, a drugi kaze da odmah radim, da nista ne treba cekati. Puno hvala na odgovoru

  • Imam pesak u bubreg ostalasam trudna da necu imati problema i da nece imati dete ked se rodi da nema neko poslestvo

Ostavite komentar