1. Pitanje broj: #11191

    Poštovani doktore,
    pišem u ime svoga oca koji ima 45 godina i problem s bubrezima.Otpusna lista od pre 1 mesec: Bolesnik primljen na odjel radi akutnih bolova lijevo lumbalno sa širenjem prema ingvinumu, praćene mučninom i povraćanjem. Mokrenje učestalije, zimice, tresavice, povišene tjelesne temp.nije bilo. U više navrata obrađivan radi nefrolitijaze i hiperurecemije. Za vrijeme boravka na odjelu provedena uroradiološka obrada. UZV-čno lijevi bubreg nema znakova nefrolitijaze, kao ni znakova hidronefroze. U središnjem dijelu desnog bubrega nefrolit veličine 8mm u čašici srednje skupine kanalnih sustava koja je dilatirana. Nativnom snimkom urotrakta ne nađe se znakova mineralne urolitijaze. Za vrijeme boravka na odjelu bolesnik izmokrio konkrement veličine zrna papra i od tada sve tegobe prestaju. Nalaz urino kulture sterilan. Urea 8,2 , Kreatinin 135. U prijašnjim nalazima se spominje jedan kamen od 9mm i jedan od 11mm u desnom bubregu, a sumnja se na lijevi bubreg da je spužvast.
    Molimo Vas da pojasnite značenje ovog pojma, kao što vidite sami, svaki nalaz i svaki doktor malo promijeni priču, ali eto. Zanima nas Vaš savijet, može li se što postići nekom metodom smanjivanja, razbijanja kamenja i naposljetku ih izmokriti ili se to može rješiti samo operacijom.
    Zahvaljujemo se.

    Odgovoreno: 30. 09. 2008.
    • Razbijanje kamena u bubregu je jedna od metoda lečenja renalne kalkuloze. Medjutim, neophodno je prethodno utvrditi da li pacijent ima kalkulozu i dali je taj kamen za \"razbijanje\" ili ne. Ako pravi smetnje u oticanju mokraće, daje česte in fekcije sa temperaturom itd i ako ima takav položaj i veličinu onda se postavlja indikacija za taj vid lečenja. Iz pisma se ne može zaključiti da le ova metoda neophodna ili nije pošto ste naveli da je on imao kamen pa ga izmokrio, a samo je taj kamen vidjen na UZ.Zbog toga se javite Vašem urologu ili nefrologu koji će to detaljnije ispitati primenom različitih metoda:UZ, IVU, dinamska scintigrafija itd i onda odluččiti o daljim terapijskim postupcima. Iz Vašeg pisma se mpže zaključiti da Vaš otac nema kamen u bubrezima, jer je pri UZ pregeldu opisano da levo nema nefrolitijaze, da nema senki mineralne gustine na Ro snimku, a u desnom bubregusamo nefrolit, koga je on izmokrio najverovatnije.

Ostavite komentar