1. Pitanje broj: #10947

    Poštovani profesore,
    Pre godinu dana imao sam skaning na stomaku i kad su stigli rezultati, kažu da ja sam rođen sa jednom bubregom, ali je velik 13 cm.
    Šta znači to 13 cm, ja ne razumem, ako možete da mi objasnite da li je nešto opasno i koje su posledice?
    Unapred zahvaljujem na Vašem odgovoru

    Odgovoreno: 20. 09. 2008.
    • Potpuno je moguće, ali ne tako često da se čovek rodi sa jednim bubregom i da zato i nezna dok se nešto ne desi, pa napravi neka ispitivanja. Ipak, to ne predstavlja ozbiljan problem, pošto čovek može bez ikakvih problema da žiivi sa jednim bubregom.Medjutim nedostatk jednog bubrega zahteva pojačanu aktivnost jedinog bubrega, pa se on nešto uveća, nastaje tkzv. vikarna hipertrofija, što je i slučaj kod Vas, ali to je potpuno normalno, tako da ta pojava ne mora da Vas brine. Slobodno možete najnormalnije živeti i raditi, ali se povremeno kontrolišite kod nefrologa, makar jednom godišnje napravite ultrazvučni pregeled bubrega.

Komentari na pitanje: #10947

    • Postovani profesore, pre mesec dana sam radio ct scan i nasli su mu neku cistu na desnom bubregu velicime od 5cm. Kasnije se ustanovilo da je tumor i treba se uraditi hirurski zahvat t. J odstraniti ceo bubreg. Inace mi je 37 godina pa me interesuje kako ziveti sa jednim bubregom, dali mogu raditi, kako se hraniti i dali se mogu nastaviti baviti se sportom bolje receno bodybuldingom!? Unapred hvala.

Ostavite komentar