1. Pitanje broj: #143662

    Postovani, hvala vam na odgovoru za prevremeni otkucaj srca, extrasistole. U pitanju su komorske extrasistole. Uopste ne pijem alkohol, kafu i ne pusim, zivim sto zdravije ali sam se hranio nezdravo. Sada sam promenio ishranu. Stresa imam ali to mi je u sklopu posla, ne mogu da promenim. Pitanje za vas je posto vidim da su otkucaju normalni ili intervali, samo je u pitanju prevremeni otkucaj, kakva je prognoza, da li moze vremenom da se poveca broj extrasistola ili pauza izmedju prevremenih otkucaja da bude veca da dovede do sinkope? Drugo pitanje je molim vas da li mozete da mi preporucite neku knjigu koja se bavi proucavanjem ovakvih aritmija, da li postoji takva knjiga?

    Odgovoreno: 22. 01. 2016.
    • Poštovani,
      Važno je da znamo ukupan broj komorskih ekstrasistola (ves) tokom dana, kao i da li postoje posebni oblici javljanja. Njihov broj u daljoj prognozi zavisi od uzročnika i najčešće se smanjuje ili potpuno nestaju ako se uzročnik ukloni. Jedan manji broj tokom dana nije problematičan, mi ne nastojimo da ih terapijom potpuno eliminišemo. Teoretski, ali i u praksi, ekstrasistole mogu da dovedu do sinkope, ako se javi njihov veći broj jedna za drugom, takozvana komorska tahikardija,
      najbolje da se ponovi holter ekg-a pa da se vidi broj ves, kada su česšće, dali postoje parovi i tripleti (2 i 3 vezane) pa da se odluči o daljoj terapiji. Što se tiče knjiga o ekstrasistolama, postoje poglavlja u svakom udžbeniku kardiologije, ali i na internetu, ali je većina namenjena lekarima. Postoji i nekoliko američkih sajtova na kojima lekari odgovaraju na pitanja pacijenata i predlažu dalje mere.
      dr milan mijailović
      Pozdrav

Ostavite komentar