1. Pitanje broj: #117323

    Da li biste mogli da mi protumacite eho srca? Aorta u korenu normalne sirine, av trolisna, ocuvane separacije, uz normalnu lp. Lk normalnih dimenzija, ocuvane globalne kontraktilnosti, a septum se slabije krece u odnosu na zzlk. Pmk izduzeniji, ehogeniji, gracialan bez kriterijuma za prolaps uz trivijalnu mr. Dsš izgledaju normalno, uz pr 1+, trivijalnu tr, a spdk 26mmhg. Perikradni prostor b. O. Hvala unapred!

    Odgovoreno: 25. 06. 2013.
    • Poštovana,
      Navedeni ehokardiografski nalaz odgovara nalazu sa minimalnim promenama. Septum je opisan kao hipokontraktilan, što može biti posledica preležanog miokarditisa ili pak koronarne bolesti. Prednji mitralni kuspis je izduženiji, što je konstituciono, ali nema kriterijuma ua sindrom prolapsa mitralne valvule. Trivijalna mr znači da postoji trag mlaza krvi koji se vraća u levu pretkomoru iz leve komore pri srčanoj kontrakciji, ali je ta količina toliko mala, da nema kliničkog značaja. U svakom slučaju treba sprovesti dalja ispitivanja da bi se utvrdio uzrok hipokontraktilnosti septuma.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #117323

    • Da li biste mogli da mi protumacite eho srca? Hvala Vam puno unapred! Pozdrav

    • Poštovani, ustanovljena mi je tahikardija, gde sam sve analize uradila i uredu su, samo malo povišen holesterol i trigliceride imam. Pošto nizak pritisak imam, a pijem 1/4 ujutru i 1/4 uveče binevola (nebilet) užasne vrtoglavice imam svaki dan. Sada sam sama smanjila da pijem samo uveče, pa čak imam i lupanje noću, kako kad. 6 meseci pijem binevol, i bilo je ok, sad imam ove vrtoglavice zbog niskog pritiska 80 sa 52, ili 90 sa 40, pa je vrlo neprijatno i nisam čista u glavi. Trebalo bi da smanjim ovaj lek, ili da i popijem nekad lek za smirenje, jer noću dobijem to lupanje. Hvala vam unapred

Ostavite komentar