1. Pitanje broj: #15458

    Poštovani doktore,
    imam 34 godine i pre mesec dana javio sam se doktoru zbog povišenog krvnog pritiska, ispostavilo se 180/100. Simptomi su bili gušenje i lupanje srca. Analize su pokazale da mi je povećan nivo holesterola (8,1), triglicerida (2.96) i šećera (6,5). Uradjen je i EKG i ultrazvuk srca i abdomena i nalazi su bili normalni. Doktor je prepisao dijetu i lekove za smirenje, zbog moje nervoze. Posle tri nedelje ponovo su uradjene analize i rezultati su bili: hol (4,2), tg (1,2) i gly (4,3). I dalje se pridržavam dijete. Ipak, povremeno osetim stezanje u grlu, nalik gušenju i uspaničim se. Redovno kod kuće merim pritisak i tada aparat pokazuje vrednosti od 120/72 (ujutru) do 144/82 (uveče).
    Moje pitanje je zašto dolazi do toga, odnosno do takvog variranja pritiska. Napominjem da tada kada su izmerene veče vrednosti nisam nervozan ili bilo šta drugo...
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 26. 11. 2008.
    • To što si jednom imao izmeren krvni pritisak 180/100 mmHg to ne znači da imaš bolest zvanu:Arteriska hipertenzija.Tkva dijagnoza se može postaviti tek pošto se u više ponavljanih merenja tokom nekoliko dana čak i nedelja izmeri povišen krvni pritisak i to sa veći značajem ako se meri u kućnim uslovima a ne u zdravstvenoj ustanovi,nakon desetak minuta sedenja,pod uslovom da je meren ispravnim aparatom i da onaj ko meri zaista to znači da radi.U tvom slučaju mislim da nema govora o arteriskoj hipertenziji. Što se tiče povišenih vrednosti holesterola i triglicerida i tu stvari stoje otprilike ovako:pre vađenja krvi za ove analize porebno je da se ne jede masna hrana ili slatko barem 16 pre vađenja krvi.Jedino što ostaje potrebno je da uradiš OGT test.

Ostavite komentar