1. Pitanje broj: #15033

    Poštovani doktore,
    molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje. U osnovnoj školi na sistematskom pregledu dijagnosticiran mi je šum na srcu, nakon par godina, 2000. godine sam uradila UZ srca: dg. Prolaps mitralne valvule bez jačih hemodinamskih reperkusija, kaviteti normalni, atrijalni septum intaktan. RTG srca i pluća, srčana sjena b.o., napomena: dug i plitak toraks. Tri mjeseca kasnije ponovljen UZV, nalaz kao i prethodni. Terapija nije propisana, tegobe ni sada ne osjećam. 2008. godine ponovo sam otišla na UZV u jednu privatnu kliniku, nalaz glasi: pansistolni prolaps oba lista, regurgitacija 2+, listići lako zadebljali, postoji blaga mitralna insuficijencija. Svi kaviteti uredni, komore normalne veličine, na trik. valvuli nema regurgitacije, aortna valvula normalne gradje i funkcije, uredna kontraktilnost miokarda. Pri pregledu tahikardija preko 120 otkucaja u minuti, te se javlja sumnja na manji ASD (atrijalni septum izgleda normalno mada se na posebnom presjeku vidi manji LD šant), doktorica nije bila sigurna u dijagnozu, jer sam bila prilično uzrujana i nervozna, pa mi je preporučila kontrolu za godinu dana, uz napomenu da prije pregleda uzmem 3X1 Verapamil, i nešto za smirenje. Rekla je nešto u smislu kako joj septum izgleda normalno, ali da opet nije sigurna, jer vidi manji LD šant na nivou Foae ovalis i ubrzan protok krvi kroz desno srce, ali da i tahikardija može biti uzrok tome.
    Da li je moguće da psihičko stanje, uznemorenost, strah, i sl. daju "značajniji" problem, nego što zaista jeste, i da li je i koliko moje stanje opasno? Napominjem da sam pri prvom pregledu bila veoma opuštena i smirena, a na drugom je srce umalo da mi iskoči od straha, straha da mi je stanje u medjuvremenu pogoršalo i da će mi nači ko zna šta...

    Odgovoreno: 17. 11. 2008.
    • Mislim da je tvoja tahikardija verovatno izazvana strahom.Što se tiče prolapsa to nije razlog da sebe proglasiš za invalida ili bolesnika.Živi normalno,opušteno i idi na redovne ultrazvučne kontrole.Što se samog prolapsa tiče izbegavaj veće fizičke napore.A što se tiče eventualnog ASD-a to kardiolog može razjasniti ultrazvučnim pregledom.Sve u svemu nema razloga za paniku..

Ostavite komentar