1. Pitanje broj: #14918

    Već dva mjeseca imam bolove iznad lijeve dojke koji se protežu ispod ruke i idu u lijevu plećku. Zadnjih par dana javlja se bol u lijevoj ruci od ramena do prstiju taj bol samo prostruji. Radila sam ultrazvuk i mamografiju dojke, jer se bol prvo pojavio u kompletnoj dojci, ali je nalaz uredan. Prilikom napora javlja se oštri bol u prednjoj lijevoj strani vrata. U majčinoj familiji svi su srčani bolesnici sa problemima sa štitnom žlijezdom. Imam 59god.
    Nadam se da ćete mi odgovoriti te Vam unaprijed hvala.

    Odgovoreno: 17. 11. 2008.
    • Bol u grudima je jedan od najčešćih razloga posete ordinacijama interne medicine.Ono što je zajedničko svim ljudima sa bolovima u grudima je to što svi prvo pomisle na oboljenje srca .Srecom samo mali broj od svih onih sa tim tegobama zaista ima bol porekla iz samog srca. Jako je bitno da definišete od kada imate te bolove ,koliko se često javljaju,koliko traju.Koji su provokativni a koji smirujući faktori bola.(Da li se pojačavaju pri dubokom udahu,mehaničkom pritisku na zid grudnog koša,pokretima samog grudnog koša-ako je bilo šta od ovog tačno malo je verovatno da je u pitanju srčani bol.) Srčani bol se nikad ne opisuje sa jednom ili dve jagodice prsta već uglavnom pacijenti imaju potrebu da raširenim dlanom pokažu područje bola.Srčani bol je udružen sa opštom malaksalošću koja se po pravilu uvek javlja istovremeno sa trajanjem bola.I na kraju strah da imaju srčani bol treba da imaju prevashodno ini ljudi koji imaju barem jedan od 4 glavna faktora rizika za srčanu bolest:šećerna bolest,povišen krvni pritisak,dugogodišnji pušački staž i povišene,,masnoće" u krvi.Naravno svemu tome se dodaje i eventualna porodična predispozicija,gojaznost,stres,fizička ne aktivnost. Drugi i treći mogući uzrok srčanog bola je bol zbog zapaljenja srčane maramice ili disekcija(rascepa) aorte.Po Vašem opisu ne uklapate se ni u jednu od navedenih mogućnosti.

Komentari na pitanje: #14918

    • Imam 35 g. Trudna sam u 19-toj nedelji trudnoce, od pre dva dana imam bol ispod samih grudi negde u sredini kao da imam pritisak na tom delu, taj bol mi se sirio i na zadnju lopaticu leve ruke, nije konstantan ali se javlja nekoliko puta u toku dana ili noci, nemam problema sa disanjem, pritiskom itd. U pa me zanima dali je to normalno u trudnoci ili treba da se zabrinem?

Ostavite komentar