1. Pitanje broj: #5135

    Od pre 10-15 godina bolujem od visokog krvno pritiska koji je povremeno isao i do veoma visokh razmera.Cak do 290 sa 140...te sam 2003 godine upucena u Institut u Sremskoj Kamenici gde mi je radjena kateterizacija i tada je bilo skoro sve u redu .....aorta je bila u potpunom redu,zalisci takodje,samo mi je utvrdjena koncentricna hipertrofija sa dijastolnom disfunkcijom miokarda leve komore E manje od A,sitnozrnaste promene duz celog septuma.Godinama sam pila raznorazne lekove za snizavanje krvnog pritiska i koliko toliko sam ga drzala pod kontrolom.Imala sam u medjuvremenu i anginozne napade...ali nista jako strasno. Prosle godine u septembru mesecu sam imala jedan veci anginozni napad ...i pri kontroli kog rukujuceg kardiologa mi je utvrdjena koncentricna hipertrofija miokarda leve komore.Stenosis ostii arteriosi sin.Insuff valvulae mitralis gr II.Napominjem da je max gradijent tada bio 25. Posle 5 meseci na pripremi za operaciju bronihekstazija u Institutu Sremska Kamenica mi je utvrdjena sledeca dijagnoza. Pacijentkinjaje hospitalizovana zbog hemoptizija koje traju unazad oko dva meseca dinamikom na treci dan do 100 ml/24 h.Uradjen je pregled HRCT toraksa koji je verifikovano postojanje cilindricnih bronhiektazija u linguli.Uradjena je bronhoskopija, endoskopski nalaz uredan.Tokom preoperativne pripreme uradjen je ehokardioloski pregled kojim se verifikuje teska aortna stenoza treceg stepena sa gradjentom nad aortom do 65 mm Hg,zbog koje se pacijentkinja upucuje u institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine radi dalje dijagnosticke i terapiske evaluacije,odnosno operativnog lecenja u vidu ZAZ.Potreba za eventualnim operativnim lecenjem bronhiektazija lingule bice razmotrena nakon zavrsetka lecenja stenoze aortne valvule. E,sada imam par pitanja 1.Da ji je to u pitanju glavno stablo i sta se radi u takvoj situaciji 2.Da li je moguce da se stenoza tako progresivno siri 3.Da li mislite da ce se uopste nesto i moci uraditi s obzirom na stalno prisustvo gnoja u plucima. A, i sama osecam da se verovatno progresivno siri,posto sam pocela da se jako jako zamaram,,,,cak i pri svakodnevnim poslovima.....takodje sada vec imam skoro konstantan bol u predelu ispod leve plecke,a i noge su pocele da mi oticu od clanaka na dole posebno u vecernjim satima. Zaboravila sam da Vam kazem da su mi unazad par godina konstantno pucali kapilari u ocima,ali kardiolog je to prepisao visokom krvnom pritisku. 12.05 treba da izadjem na komisiju za zakazivanje kateterizacije.

    Odgovoreno: 10. 05. 2008.
    • Kada je u pitanju bolest koja se kod Vas manifestovala (aortna stenoza) onda je reč o bolesti koja se može razvijati velikom brzinom. Tempo kontrolnih pregleda koje ste imali je bio u redu a smatra se da je operacija potrebna upravo u trenutku u kome ste Vi sada, tj kada je gradijent preko 70mmHg. To
      je bio odgovor na pitanje 2. Pitanje 1, termin glavno stablo se odnosi na početak leve koronarne arterije i kod Vas se nigde ne spominje. Pitanje 3, Vaše 2 bolesti zahtevaju saradnju pulmologa i kardiološke ekipe pre, za vreme i posle operacije. Mislim na operaciju ugradnju veštačkog zaliskaa u aortnoj poziciji.

Ostavite komentar