1. Pitanje broj: #4504

    Od pre dve godine bolujem od arterijske hipertenzije. Lekar mi je prepisao lek CO DIOVAN 80/12,5 koji mi je pomogao da vratim pritisak na normalu, 130\80, uz dijetu i fizicku aktivnost, sto podrazumeva setnje, plivanje ... Laboratorijski nalazi kao i biohemijski su svi u granicama normale. Radio sam test opterecenja koji je bio u redu i ultrazvuk srca . Na ultrazvuku srca sa kolor doplerom leva pretkomora, mitralni zalistak, leva komora, koren aorte, desna komora , trikuspidalni zalistak i pulmonalni zalistak su u redu , nadjene su PERIKARD priraslice na lateralnom zidu leve komore. Posle duze i brze setnje javlja se tup bol na levoj strani ispod pazuha koji nestaje nakon konzumiranja leka bromazepam. Medjutim, sada se taj tupi bol javlja na promeni vremena. Da li mozete da mi odgovorite odakle mi taj "tupi" bol sa leve strane srca , zbog cega nastaje i sta je uzrok tome. Takodje da li mozete da mi odgovorite sta znace PERIKARD priraslice na lateralnom zidu leve komore, da li one uticu na tegobe koje imam , i da li postoji mogucnost da te tegobe koje sada imam , tupi bol, prevazidjem odnosno da li moze da se izleci. Unapred zahvalan.

    Odgovoreno: 28. 04. 2008.
    • Tupi bol koji opisujete je najverovatnije reumatskog tj.koštano-mišićnog porekla . Priraslice na perikardu >(srčanoj maramici<) su srašćenja između dva lista perikarna i zbog toga možete imati ekstrasistole ili preskoke u radu srca, ništa ozbiljnije.

Komentari na pitanje: #4504

    • Danas sam radio uvz. Srca i kardiolog mi je rekao da mi nije nista sem sto imam neke priraslice na srcu i da to nije nista strasno, a ja se osecam mn. Lose, zamaram se neispavan san, trne mi celo i boli me glava, pre neki dan mi je pritisak bio 150-102, a inace mi je oko 140-94, stalno varira. M. Vas pomozite sta da radim, konobar sam po struci, mrsav 32g. Nez. Uopste sta mi je. Krv sam vadio i sve mi je blago poviseno, verovatno od ne spavanja, secer 6. 85, holester. 6, triglicer. 2. 4, bilirubini 33. 5, radio sam i uvz. Abdomena 3puta i sve je ok. Jetra, bubrezi, zuc, itd. Cesto imam bubnjanje u usima i glavi, hladan znoj i nesvestice, nadam se da je na nervn. Bazi, ili depresija, posto sam stalno kuci i pod vel. Stresom. Uzasan sam paranoik. Hvala unapred

Ostavite komentar