1. Pitanje broj: #9620

  Da li smem da nastavim da pijem lek clarinase popio sam 10 tableta jako mi pomaze . Na kutiji pise da netreba piti vise od 10 dana. Pio sam po jednu tabletu dnevno svi drugi lekovi koje sam pio nisu mi pomagali alergican sam 20 godina . ako nije opasno da nastavim da pijem po jednu tabletu do kraja sezone do kraja septembra . alergican sam na polen ambrozije.

  Odgovoreno: 06. 09. 2008.
  • Poštovani, Lek Clarinase (koji sadrži loratadin i pseudoefedrin), po preporuci proizvođača, treba uzimati 10 dana, za koje vreme se očekuje maksimum dejstva. Nakon ovog perioda očekuje se pojava neželjenih reakcija leka, posebno od komponente leka koja izaziva kontrakciju krvnih sudova nosne sluzokože (pseudoefedrin). Kako ova komponenta leka može izazivati pad krvnog pritiska, uticati na funkciju srca, bubrega, mokrenje itako dalje, dalja primena leka treba da bude pod stalnom kontrolom. Jedno od rešenja da se posle 10 dana počne primena samo loratdina (Flonidan). Ukoliko je dejstvo nedovoljno, lekar koji je ordinirao Clarinase treba da proceni propratne efekte uzimanja leka i donese odluku o daljoj primeni leka. Ukoliko je pomoć od leka velika, a propratni efekti mali može se nastaviti sa daljom upotrebom leka, uz stalnu kontrolu. Predlažem da probate sledeću šemu uzimanja lekova: tbl. Clarinase 10 dana, tbl. Flonidan sledećih 10 dana, potom ponovo Clarinase 10 dana i tako dalje. Vodite računa da ovaj lek, između ostalog, može uticati na psihofizičke sposobnosti, a što je posebno vazno za one koji upravljaju mašinama i motornim vozilima. S poštovanjem, Doc. dr sc. Milan Rančić

Komentari na pitanje: #9620

  • Zeljko Bojic 05. 09. 2011.

   Ja se zovem zeljko i alergican sam na polen ambrozije. Do sad sam ovaj period prolazio sa pressing sumecim tabletama uz blage tegobe. Ove godine su tegobe dosta jace, pa sam po prvi put koristio tablete rinasek. Nisam ih koristio redovno. Jednu tabletu na dva dana, ali sad su tegobe pojacane pa me interesuje da li bih mogao da nastavim da ih koristim (4xdnevno) ili ne posto se ne preporucuje upotreba duza od 7 dana. Ja sam poce prvu tabletu uzeo pre 10 dana i od tad sam popio 7 tableta da li preporucujete clarinase i da li bih i ja mogao da koristim neku kombinaciju lekova, u cilju postovanja duzine terapije pod istim lekom. Lep pozdrav!

Ostavite komentar