1. Pitanje broj: #6815

  Postovanje. Pre dve godine imala sam spontani pneumothorax.Prosle godine opet nije mi uradjena nikakva operacija.Prestala sam sa pusenjem od dana kada su mi rekli da su cigarete uzrocnik.Citavo vreme od poslednjeg pneumathoraxa osecam se jako lose i imam jake bolove rekli su mi da su to posledice i da cu morati sa time da zivim ostatak zivota .Interesuje me sta vi mislite o tome i da li postoji lek.Trenutno radim u fabrici gume pa me interesuje koliko to moze imati uticaja na moje zdravstveno stanje.molim vas za odgovor unapred zahvalna.

  Odgovoreno: 26. 06. 2008.
  • Poštovana,
   U pismu niste naveli da li spontani pneumotoraks izlečen sa ili bez posledica. Ako su zaostale priraslice plućne maramiice, moguće je da imate bolove u grudima tokom mirnog ili forsiranog disanja.
   Osobe koje imau spontani pneumotoraks pod rizikom su da ga ponovo dobiju. To se najčešće dešava u prvoj do trećoj godini posle prvog događaja. Dobro ste uradili što ste ostavili pušenje, ali respiragtorna zagađenja nisu direktni uzrok spontanog pneumotoraksa. Najčešći razlog je konstitucija osobe i postojanje nekih urođenih anomalija pluća (ciste...)
   Potrebno je da izbegavate teške fizičke napore, naročito izvedene naglo, na eksplozivan način.
   I ne morate biti pod stalnim pritiskom. Bilo je i prošlo. Trudite se da živite sasvim normalno.

Komentari na pitanje: #6815

  • Poštovanje imao sam dva puta spontani pneumotoraks, na drugom doktor me je operisao, i rekao da ostavim cigarete?

Ostavite komentar