1. Pitanje broj: #6683

  U 4.mesecu trudnoce. Imam alergijski bronhitis od 7.godine, sada imam 31 g. Koristim ventolin ili berodual po potrebi, u poslednje vreme na 6 ili 8 sati, lekar mi j prepisao alvesco za kontrolu i prevenciju napada, pod naznakom da je to bezbedno. Da li smem da koristim to, obzirom da je on u upotrebi tek odnedavno? Jako brinem kakve posledice mogu ovi lekovi da imaju na bebu tako da nisam smela da pocnem sa alvescom u trudnoci, jer ga ranije nisam koristila.Koji lek je najbezbedniji? Radila sam double test i rizik je 1:9500, krvna slika je u redu, rezultati u granicama normale. Da li bi se stetno dejstvo vec koriscenog beroduala i ventolina do sada manifestovalo i da li je bezbedno da koristim i dalje i koji lekovi su najbezbedniji za ovu bolest? Da napomenem da mi se poslednje 2-3 nedelje stanje pogorsalo, imam simptome kijavice i nakon kijanja skoro uvek dobijam napad, koji nije uvek istog inteziteta? dobila sam odgovor od ginekologa kiji me je malo smirio, ali i dalje brinem. Imala bih jos puno pitanja za vas, kakve sve analize je potrebno da uradim kako bih bila sigurna da je sve u redu\`13456?@

  Odgovoreno: 06. 07. 2008.
  • Poštovana,
   Nadam se da ćete pronaći ovaj odgovor iako vrlo kasnim sa pravovremenim davanjem informacija zbog tehničkih problema.
   Primena lekova u trudnoći, pa i za bronhijalnu astmu uvek nosi neki rizik po oštećenje ploda, koji je kod nekih lekova veći ,a kod nekih manji. Konkretno: Alvesco pripada grupi inhalacionih kortikosteroida koji su vrlo važni za kontrolu astme. Ipak, njegova primena tokom trudnoće treba da bude razmotrena samo ukoliko očekivana korist za majku prevazilazimogući rizik za fetus. Nema podataka o bezbednosti ovog leka tokom trudnoće, kao što važi i za druge inhalacione kortikosteroide (Flixotide, Pulmicort). To ne znači da u kratoktrajnim kursevima, ukoliko je astma majke van kontrole, ne treba posegnuti za ovim lekom. Takođe, primena kratodelujućih beta 2 agonista putem inhalacija predstavlja nužnost da bi se astma držala pod kontrolom. Ovi lekovi su relativno bezbedni i retko dovode do kongenitalnih malformacija ploda. Savetuje se da pred kraj trudnoće ne bude prekomerna primena ovih lekova jer mogu da utiču na kontrakcije uterusa i tok porođaja.
   Dakle, od sadašnjeg stanja pa do kraja trudnoće Vi morate češće posećivati i svog pulmologa i svog ginekologa jer samo na osnovu aktuelnih nalaza na tim pregledima moguće je doneti odluku šta ima prioritet: astma majke ili plod.
   Srdčan pozdrav!

Ostavite komentar