1. Pitanje broj: #5100

  Postovani doktore, imam velikih problema sa suvim kasljem koji traje mesecima (najcesce u
  periodu oktobar - mart). Uradio sam alergo probe i alergican sam na grinje. Metaholinski test je negativan. Krvna slika je u redu. Na snimku se ne primecuje nikakav poremecaj pluca.
  Od terapije koristio sam: Omnitus, zatim Pressing, a onda kombinaciju  Spalmotil i Aerius.
  Medjutim, sa prestankom terapije kasalj se nastavlja, posebno kad popijem tecnost. Tada osecam iritaciju u delu desno od sredista pluca. Molim Vas za misljenje.

  Odgovoreno: 06. 05. 2008.
  • Postovani,
   podatke koje ste naveli navode na zakljucak da mozda imate bronhijalnu astmu, jednu posebnu klinicku formu koja se zove "kasalj varijanta astme". Na to navodi klinicka slika, alergija na grinje, vreme (sezona) kada su tegobe najizrazitije, kao i ponasanje na uzimanje, odnosno neuzimanje lekova. Jedino se ne uklapa podatak da je metaholinski test negativan, ali i i za to ima objasnjenja. Potrebno je ponoviti bronhoprovokacioni test u Klinici za plucne bolesti i tuberkulozu, i uraditi jos par analiza. I naravno treba da koristite propisanu terapiju ako je to nacin da budete bez tegoba. Prema tome, Vas problem je resiv, samo treba jos malo konsultacija sa pulmolozima.
   Srdacan pozdrav!
   Doc. dr sc. Milan Rancic

Ostavite komentar