1. Pitanje broj: #4525

  Poštovani doktore, obraćam Vam se zbog moje majke koja ima problem. Naime pre 40 dana počela je da kašlje, suvi kašalj. Obratili smo se lekaru opšte prakse i terapija je bila: sinacilin caps.0,5 mg 3x1 aminofilin tabl.100mg Poboljšanja nije bilo pa je lekar specijalista uradio snimak pluća i L profil a za terapiju je dobila: garamicin inj.120mg , 6kom 1x1 palitrex caps 0,5mg 2x2 jer je konstatovao pleuropneumoniu. Terapija je trajala 6 dana i kašalj je počeo da sazreva, osetila je olakšanje ali 2 dana nakon toga je ponovo počeo suvi kašalj. Javili smo se ponovo, ali je primio drugi lekar na zakazanu kontrolu, ponovo je urađen snimak i dijagnoza je ‚‚stazna pluća‚‚, enormno uvećana senka srca, levo dole minimalan izliv, nije za punkciju,povećati diuretsku terapiju. Lekar je objasnio da to nije nešto od ‚‚čega se umire‚‚ ali da tu nema pomoći, moraće da kašlje, nije dobila nikakve lekove. Inače je ona insulinozavisna a pored toga uzima i sledeće lekove: dilacor 1x1,verapamil 80mg 2x1, monizol 40mg 2x1, prilazid 2,5mg 2x1, lasix 1x1 na 2-gi dan i cardiopirin. Još uvek kašlje, suvo, a noću joj dosta smeta jer se zbog toga i budi. Šta da radimo, kašalj je ne ‚‚guši‚‚ ali suv je. Da li postoji nešto što bi joj pomoglo i kakvo je Vaše mišljenje? Kome da se obratimo? S poštovanjem!

  Odgovoreno: 06. 05. 2008.
  • Postovana,
   Suv kasalj koji se javlja kod Vase majke moze biti posledica popustanja funkcije leve komore srca, a sto je ocekivana i verovatna posledica osnovne bolesti (dijabetetsa). Da li je to tako, ili ima uticaja i primarna bolest pluca, moze se razluciti ispitivanjem funkcije pluca. Tim pregledom se utvrdjuje da li je poremecaj
   funkcije pluca usled problema na plucima, ili je sekundarne prirode, nastao zbog slabosti nekog drugog organa. Ako je po sredi slabost srca onda se mora intenzivirati ta vrsta terapije, kako bi se pluca rasteretila "staze". Za to je potrebno nekad vise vremena i upornosti. Za ublazavanje suvog kaslja probajte da majka uzima tablete koje se otapaju u ustima Isla mint, 3 do 4 tablete na dan. Javite se kvalifikovanom pulmologu.
   S pozdravom,
   Doc. dr sc. Milan Rancic

Ostavite komentar