1. Pitanje broj: #35835

    Poštovani,
    Da li je izlečiva plućna embolija i koliko traje samo lečenje?
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 15. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Najpre treba utvrditi koji je razlog da je došlo do pojave embolije pluća. Razlozi su brojni, neki bezazleni i prolazani, a neki mogu biti vrlo ozbiljna stanja i bolesti. Takođe, za prognozu plućne embolije je važno koji klinički oblik je ispoljen. Masivne plućne embolije daju ozbiljna oštećenja pluća, ali nisu bezazlene i male embolije. Zato je potrebna vrlo složena procena funkcije pluća i kardiovaskularnog sistema. Dalje, važno je utvrditi posledice koje je izazvala plućna embolija i mogućnost njihovog saniranja. I na kraju važna je terapija, njena dostupnost i pridržavanje saveta za lečenje. Dakle, odgovor je: da plućna embolija se može izlećiti i sanirati za relativno kratko vreme. Ali odgovor može da glasi i ne: kod pojedinih oblika uprkos lečenju embolizacija pluća se nastavlja uz razvoj ozbiljnih komplikacija.
      prof. dr MHR, Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35835

    • Pozdrav, moju ženu je zaboleo kuk... A završila u Beogradu. 
      Rekli da je pošao tromb i da luta! Ne oseća noge ni levu ruku. Šta je u pitanju da nema osećaj u noge?

    • ismeta bašić 08. 10. 2014.

      Moliiim vas da mi odgovorite sto prije postovani moj muz je imao povredu ruke i poslije sedam dana snasla ga je tromb embolija pluca molim vas recite mi da je to izljecivo

    • Mama ima tromb u veni na levoj nozi od kolena ka batunima i na celom levom plucnom krilu. Tromb je zahvatio i centralno stablo i krenuo na desnu stranu. Uradjena su snimanja posle dva meseca i on je i dalje na plucima sa vrlo malim pomakom. Pije farin, primila je preko 50 inekcija u stomak. Sta dalje raditi ako ova terapija do sada nema rezultata. Neki lekari preporucuju kretanje do 3km dnevno a neki da nesme da se krece. Sta dalje raditi i da li je moguca operacija?

Ostavite komentar