1. Pitanje broj: #35012

    Poštovani,
    Bolujem od asthma bronchiale j45 od detinjstva. Alergična sam na polen, prašinu, perje, biđ, grinje. Pre tri godine bila sam u soko banji na bolničko lečenje. Primljena sam u teškom stanju. Spirogram pvp teškog stepena mešovitog tipa vc68%, fev 1 52%, fiff 66%. Posle tri nedelje lečenja osetila sam veliko olakšanje, prestala su gušenja i prilikom otpusta doktor je prepisao sledeće lekove. Berodual P.P., discus seretide 250+50, caps Durofilin 250 i tbl. Singulair 10 mg. Najviše su mi pomogle tbl. Singulair. Dve godine nisam imala nikake smetnje, ali ove godine imam sve češće alergije u vidu kijanja, svraba u očima, sve češće upale grla, promuklost tako da se bojim da se ne vratim na ono teško stanje od pre tri godine. Moje pitanje je da li mogu ponovo da pijem tbl singulair 10 mg (u kombinaciji sa prethodnim lekovima) , a da prethodno ne odem na ponovnu kontrolu i kako se ove tablete piju?
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 16. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Navedeni lek za koji smatrate da Vam je pomogao spada u dopunski i pomoćni lek za lečenje bronhijalne astme, ali i alergijskog rinitisa. Kombinovan sa lekovima za lečenje astme potencira efekte osnovnih lekova i koči alergijske i imunološke mehanizme koji su u osnovi astme. Zato je poželjno i preporučljivo da ga uzimate. Za vas je to doza od 10 mg i uzima se jednom dnevno, uveče. Možete i samostalno nastaviti sa terapijom, ali je ipak pametno da Vas pregleda Vaš pulmolog i da utvrdi stanje bolesti, odredi terapiju i propiše Vam i Singulair. Daljim praćenjem Vašeg stanja određivaće se i neophodnost dalje primene leka.
      prof. dr MHR. Pozdrav.

Komentari na pitanje: #35012

    • Biljana Vulović 11. 11. 2017.

      Astmu bronhijalnu sam dobila u 16. godini života. Lečena sam, i više puta hospitalizovana (rodjena 1962) u KBC Bežanijska kosa. Lečio me uglavnom prim dr. Sci med Dragoljub Milošević, doktor - legenda koga nikad zaboraviti neću. Medjutim, živela sam u zagadjenoj industrijskoj zoni Beograda i astma je bila sve gora uprkos tabletama Pronizona, Niripana, uz česte intervencije hitne pomoći. Stan u kome sam živela bio je polumračan suteren. Od aminofilina, durofilina, i sl. dobijala sam nesanice i bivala razdražljova, a od inekcije Urbazon i sl, nisam osećala trenutne posledice, ali se nakon rodjenja drugom deteta pojavila na podmukao i neosetan način osteporoza. Tada sam rešila da napustim Beograd. U staroj kući već je živeo moj deda, dugogodišnji astmatičar. Umro je u osamdesetoj godini života od srčane insuficijencije. Život mu je bio težak radio je kao ratni zarobljenik u austriji gde je jedva preživeo rat, potom po povratku lečio se od tuberkuloze kao posledice neljudskih uslova u kojima je živeo za vreme rata i na kraju kao fizički radnik u kamenolomu oboleo je i od silikoze. Hrabrio me i govorio da se ne vraćam u grad jer je za mene tako najbolje. Poslušala sam ga i nisam se pokajala. Sada su se napadi znatno razredili. Nema smoga, prašine u velikoj količini, izduvnih gasova. Živim skoro normalan život sa astmom. Ne bojte se polena, njega viśe ima u gradu nego na selu. Živite normalno, krećite se priroda je deo nas i mi njoj pripadamo. Ujutru koristim bekloforte sprej, uveče takodje. Kad me guši koristim ventolin sprej. Radim, zaposlena sam u Beogradu ali jedva čekam da ga napustim i vratim se u svoj mir i tišinu. Kiseonika ima čim otvorim prozor, tu je Kosmaj blizu. Kad se prehladim primam lemod solu jednom ili dva puta godišnje. Infuzije za astmu nisam primala više od dvadeset godima. To je moje iskustvo koje hoću da podelim sa drugima.

    • Radila sam spirometriju fev1=73% pef=45% dijagnoza mi je: asthma susp. J45 i imam velika gusenja, a data mi je samo pumpica ventolin, sta vi mislite o tome?

    • Bolujem od asme duko vreme zivi u holandiju molite pomozite

Ostavite komentar