1. Pitanje broj: #34475

    Poštovani,
    Na sistematskom pregledu koje sam izvršio na poslu nalaz rtg je bio uglavnom dobar osim što je pisalo da je ljevi hilus pluća malo uvećan. Molim Vas da mi odgovorite o čemu se radi, svi ostali nalazi urina, krvi i drugi su bili uredni, pušač sam već 15 godina jeli to možda neki uzrok ovog proširenja.
    Unaprijed hvala za odgovor

    Odgovoreno: 21. 08. 2009.
    • Poštovani,
      Opis levog hilusa uvećanim je često proizvoljna procena onoga ko gleda rtg snimak pluća. Ne postoji precizni način da se izmeri normalna veličina hilusa, a samim tim ne znamo gde je granica između normalne veličine i početnog uvećanja. Hoću zapravo da Vam kažem da hilus možda i nije uvećan. Ako i jeste naglašen, to može biti posledica pušenja, jer su tu limfni sudovi i žlezde gde se deponuju balasti iz duvanskog dima. Pametno je za neko vreme, recimo tri meseca ponoviti snimak kako bi se pratila evolucija te promene. Takođe, pametno je ostaviti pušenje!
      prof. dr MHR, Pozdrav.

Komentari na pitanje: #34475

    • Je l može neko da mi protumači nalaz doktora. Šta znači desni hilus ne demarkiran, desno u kardiofrenicnom uglu smanjena transparentnost otvorene etiologije?

    • Dobar dan, na ljekarskom pregledu su mi na slici pluća našli da imam ukrupnjeniji kaudalni pol lijevog hilusa. Možete li mi, molim Vas, objasniti šta to znači?

Ostavite komentar