1. Pitanje broj: #33727

    Poštovani,
    Posle prvog primanja hemioterapije u Kladovu, moj otac se dobro osećao dan/dva, a onda je počelo gubljenje apetita naredna dva dana, pa povraćanje sledećih dva dana, i proliv. Skoro da je izgubio i glas i vazduh. Sada je na odeljenju gde prima infuziju. Napominjem i to da su mu leukociti niski. U pitanju je karcinom pluća oat cell karcinoma. Nema apetit i od početka hemioterapije, od prošle nedelje veoma često štuca. Šta se može očekivati? Recite kako god.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovani,
      Gubitak apetita je čest simptom i maligne bolesti, ali i nusefekat lečenja. Protiv ovog simptoma teško se je boriti, a nažalost ponekada nema pomoći iako se preduzmu sve mere i postupci lečenja. Moguće je da se u narednim ciklusima hemioterapije apetit popravi ukoliko terapija bude efikasna u suzbijanju tumora. Ali dotle treba prebroditi loš apetit i gubitak telesne težine. Ukoliko pacijent ima izraziti gubitak apetita, treba intervenisati parenteralnim unosom tečnosti i hrane. Postoje preparati koje osoba unosi preko usta, dok se drugi primenjuju kao intravenska infuzija. Za poboljšanje apetita koristi se i preparat megace, koji postoji u obliku suspenzije ili kao tablete. Dužom primenom ovog leka moguće je povratiti i apeti i telesnu težinu. Lek možete dobiti na recept od lekara specijaliste.
      Što se tiče štucanja, tu je problem malo veći. Do upornog štucanja obično dovodi nadržaj sa dijafragme, ili zbog lezije nerva koji inerviše dijafragmu. Ukoliko se primenom terapije ne povuče tumor, ovaj simptom se teško kontroliše. Treba primeniti tbl. Largactil, ali obavezno pod kontrolom lekara.
      prof. Dr m. Hsr. R.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33727

    • Moja tetka je posle dve hemoterapije i pocetom trece hemoterapije " xeloda" gubi apetit, povracanje, malaksalost, tesko dise. Doktor joj je prekinu terapiju i dao lek " megace", nije dobro razumela svrhu tog leka i molio bih vas da mi objasnite svrhu tog leka. I da li on pomaze u lecenju te bolesti?

Ostavite komentar