1. Pitanje broj: #33557

    Poštovani,
    Dobar dan, imam 15 god i imam upalu pluća. Virusno zapaljenje je u pitanju i pio sam hemomicin, a sada mi je doktorka pedijatar dala Cefzil 500 mg. Imam upalu 2 nedelje i pluća mi i dalje sviraju. Koliko obično treba da prođe vremena da se upala povuče? Koji je čaj najbolji za to?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovani,
      Evolucija upale pluća se ne može predvideti. Dužina bolesti zavisi od vrste uzročnika, nejegove virulencije, tj. sposobnosti da izazove bolest, od odbrane domaćina, od postojanja pridruženih bolesti. Obično nekomplikovane upale pluća traju oko tri nedelje, a u slučaju komplikacija mnogo duže. Ono što treba proveriti kod vas je da li je u pitanju samo upala pluća, ili postoji i opstruktivna bolest pluća. Moguće je da se u pozadini krije bronhijalna astma, jer navodite da Vam "pluća sviraju". Verovatno je do sada kad čitate odgovor upala pluća rešena, ali zato predlažem da budete upućeni pulmologu. Dopunskim testiranjem pulmolog može zaključiti da li je nalaz koji se čuo za vreme upale propratna pojava virusne infekcije, ili se radi o hiperreaktivnosti bronhijalnog stabla u sklopu astme.
      prof. Dr m. Hsr. R.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33557

    • Imam 20godina, mesec ipo imam temperaturu do 37. 8. Poslednjih mesec dana lecenja sa palitrexom, gentamicinom bez dijagnoze da bi mi pre 10 dana ustanovili: u plucima je hilo-parakardijalno, vise desno gde je infiltrativne senke-ronchopneu monia virosa. Obostrano, vise desno gruba bronhovaskukarna sara, sinusi nad bazama su slobodni. Nakon ustaustanovljene dijagnoze dobila sam pancef i hemomicin. Vec 10 dana sam pod tom terapijom, odmaram, piem puno vitamina, tem i dalje imam. Zanima me koliko to moze da traje, da li su potrebne jos neke analize osim rentgena, koje je vase misljenje? Unapred hvala! Tijana

Ostavite komentar