1. Pitanje broj: #33465

    Poštovani dr, 
    Već skoro 2 mjeseca imam probleme sa plućima. Sve je počelo sa jakom upalom grla i blagom temp. 37.5. Potom je doktor opšte prakse konstatovao jak bronhitis i popio sam gomilu antibiotika, ali se stanje nije popravljalo. Poslije 15 dana pulmolog konstatuje virusnu upalu pluća i primam 7 longacefa. Ali ja i danas osjećam da me guši, pritiska u grudima, gotovo svakodnevno poslije podne temperatura je 37 -37. 1 i tada osjećam jaku malaksalost, svako popodne imam osjećaj da mi trnu noge ili da imam temper. u njima? Prije par dana radio sam snimanje pluća i prema mišljenju drugog pulmologa nalaz je u redu, nemam upalu, postoji bronhitični nalaz još uvijek, spirometrija uredna i on me uputio da izvršim testiranja na virise tipa adeno i koksaki pošto on sumnja da sam uopšte imao upalu. Takođe u zadnje vrijeme imam konstantno puls preko 80 (najčešće 90-100). O čemu se radi, da li je u pitanju neki virus ili alergija. Problemi sa temperaturom i malaksalošću su sad manje izraženi ali osjećaj gušenja i pritiska oko grudne kosti su svakodnevni. U brisu grla pronađena je kandida. Bio sam i u specijalističkoj bolnici za plućne bolesti, ali po mišljenju doktora stanje pluća je u redu. Interesuje me da li je moguće da postoje neke promjene na plućima (maligne) a da se ne vide na snimku, a da ja imam izražene simtome. Inače imam 27 god i nikad nijesam pušio.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovani,
      Pretpostavljam da se kod Vas radilo o virusnoj infekciji respiratornog sistema, koja je prouzrokovala sve tegobe. Potrebne su nedelje kod nekih infekcija da se infekcija savlada, a da se respiratorni sistem oporavi. Kod Vas je predugo primeljivana antibiotska terapija, što je za posledicu dovelo umnožavanje gljivica. Sada i one mogu prozrokovati tegobe koje vi navodite.
      treba ponoviti mikrobiološki pregled ispljuvka, a takođe i pregled kardiologa. Kod virusnih infekcija može stradati pored pluća i neki drugi parenhimatozni organ: jetra, bubreg, miokard.
      Predlažem da za sada ne uzimate bilo kakvu terapiju dok se ne utvrdi tačan razlog vaših tegoba. Eventualno možete uzeti neki polivitaminski preparat.
      prof. dr. M. Hsr. R.
      Pozdrav

Ostavite komentar