1. Pitanje broj: #33331

    Poštovani,
    Lekari radila sam citološki razmaz sputuma, radila sam skener grudnog koša, bio je ok, pošto malo teško dišem, i boli me grudni koš. Nađeno je sledeće. U razmazu sputuma bojeno mgg nađe se obilje alveolrnih makrofaga, retke skvamozne ćelije na ekoliko manjih grupica ćelija sa znacima skvamozne metaplazije i sluz. Molim Vas za objašnjenje, malo sam uplašena, teško dišem, ne znam šta je.
    Zahvaljujem unapred.

    Odgovoreno: 21. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Skvamozna metaplazija epitela bronha je zamena normlnog epitela bronhijalnih cevi epitelom koji u normalnim okolnostima tu nije prisutan i koji se karakteriše ćelijama koje stvaraju keratin i podsećaju na ćelije epiderma kože. To je odbrambena reakcija epitela na hronični nadržaj, a to je najšečće pušenje. To ne znači da se skvamozna metaplazija javlja samo kod pušača. Moguća je pojava i kod nepušača. Ova odbrambena reakcija samo je delimično korisna, jer iako novi epitel efikasnije štiti od nadražaja, dolazi do gubitka starog epitela i do gubitka funkcije epitela disajnih cevi. Promena epitela je reverzibilna, što znači kad se eliminiše stimulus, epitzel se oporavlja. Značajno je dijagnostikovati metaplaziju jer se ona može razviti u displaziju i neoplazmu. Zbog toga ako pušite odmah prestanite sa pušenjem. A što se tiče tegoba sa disanjem one verovatno nisu od metaplazije, već je metaplazija posledica istog procesa koji uzrokuje i disajne smetnje, a to je recimo hronična inflamacija epitela. Da ne budete zbunjeni ovim nalazima, obratite se pulmologu koji će sprovesti laboratorijska i funkcionalna ispitivanja i utvrditi da li postoji potreba za lečenjem.
      prof. dr MHR, Pozdrav.

Komentari na pitanje: #33331

    • Postovani, uradila sam Papu i Vs. I pise Fokusi Skvamozne metaplazije. Imam 30. God. I nisam radjala. Nisam ni imala decka skoro. Ne znam o cemu se radi?

Ostavite komentar