1. Pitanje broj: #33049

    Poštovani doktore,
    Vrlo često, pogotovu od kada mi snaja ima stafilokoke i streptokoke, dolazi mi do začepljenja nosa, zatim kašlja i iskašljavanja to se vrlo često događa. Dobijala sam razne antibiotike. To se sve smiri na nadelju dve pa opet. Napomenula bih da sam dijabetičar imam hipertenziju, lečim se od depresije F40. 1 a kao dete sam imala bronhijalnu asmu koja je "nestala" u pubertetu. Šta da radim već mi je muka, malo malo pa iskašljavam žućkastozelenkasti sekret a nemam temperaturu (35,8 do 36,4) molim za odgovor.
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 21. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Kod dijabetičara zbog oslabljeng i oštećenog imuniteta česte su infekcije. Nije čudno da imate česte nalaze bakterija u nosu i grlu, a pogotovu ako se u okolini nalazi osoba kliconoša. Nije isključeno da ste i vi kliconoša. Potrebno je svaku infekciju energično lečiti antibiotikom na koji je bakterija osetljiva. Lekove uzimati dovoljno dugo. Primenjivati spray fiziološkog rastvora ili morske vode za ispiranje sluznice nosa i mehaničko odstranjivanje bakterija. U nekim zapadnim zemljama postoje preparati živih bakterija koji se unose u cilju imunizacije, ali je fekat nesiguran i često kratkotrajan. Uzimajte redovno vitamine, kontrolišite svoju osnovnu bolest i kada se drugi oko vas bolesni izolujte se koliko je moguće.
      prof. dr MHR, Pozdrav.

Komentari na pitanje: #33049

    • Postovani dr. Prije 2 mj, sam vadila bris grla i nosa i imala sam staph. Aureus u nosu, grlo je bilo cisto, popila sa jednu turu antibiotika i ponovila nalaz da bi mi sada bilo ponovo isto "staphil. Aureus (mssa) , a grlo pise ïzolirana saprofitna flora. . Muci me suhi iritirajuci kasalj vec godinu i pol dana sva testove i pretrage sam napravila i sve je uredu osim toga, pa me zanima ima li to ikakve povezanosta sa mojim stanjem i molila bih odgovor na navedenu e-mail adresu unaprije vam veliko hvala,

Ostavite komentar