1. Pitanje broj: #32773

    Poštovani,
    Interesuje me postoperativni tok kod operacije tumora pluća! Lekari su se usaglasili da se plućno krilo izvadi. Zanima me koliko je operacija teška, i sve što se dešava posle operacije, znači taj sam tok oporavka pacijenta!
    Unapred zahvalna!

    Odgovoreno: 20. 07. 2009.
    • Poštovana,
      Operacija tokom koje se odstranjuje plućno krilo ( pneumonectomia) se vrlo pažljivo planira, kako bi se rizik od postoperativnih komplikacija sveo na najmanju moguću meru. Postoperativni tok obično protekne uredno i bez problema. Preostalo pluće prihvata funkciju u celosti što je dovoljno za nesmetanu gasnu razmenu. U postoperativnom toku vrlo je važna rana respiratorna rehabilitacija kako bi se postiglo puno angažovanje preostalog pluća. U postoperativnom toku vrebaju brojne komplikacije (infekcija, tromboembolija, popustanje šava bronha, prodor vazduha u pleuralni prostor, kolaps zdravog pluća, poremećaj metabolizma, bubrežna insuficijencija i sl.) kada nema kmplikacija postoperativni tok traje oko tri nedelje, što ne znači da je posle tog perioda pacijent "onaj stari". Živeti sa jednim plućem znači izbegavati respiratorne iritanse (pušenje), velike telesne napore, lekove koji mogu izazvati fibrozu pluća (amiodaron) i sl. Osoba sa pneumonektomijom nakon operacije mora prilagoditi svoje životne aktivnosti smanjenim mogućnostima respiratornog sistema.
      prof. Dr m. Hsr. R.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #32773

    • Igor obradovic 03. 07. 2021.

      Odstranjeno 40 % desnog plućnog krila zbg benignog tumora(2cm). Peti dan otpustena iz bolnice, do pre tri dana, ok, sada žiga je i bol koji i posle oksidolona (tako neki jak lek, švedski) i ne pomaže, Žiganje, tesko ustajanje, bol.. Ne staje. SAVET NEKI DO SUTRA DOK NEOBAVESTI DOKTORA.. NIJE KO U SRBIJI PA U URGENTNI I NA ULTRAZVUK, U ŠVEDSKOJ SVE OK ALI POMOĆ LEKARA NE DAJ BOŽE DA NEKOM TREBA/ALUDIRAM NA GLOBALNO ZDRAVSTVO KOD NJIH. SAVET?

    • Verenik mi je operisao plućnu maramicu, jer mu je bila pukla. Oseća bolove u bubrezima, a bio je na ultra zvuku i sve je u redu. U wc ne može da ide, ima velike bolove. Kako na dalje, da bi se što pre oporavio?

    • Mama mi je operisana u februaru, karcinom desnog olucnog krila i odstranjeno je, nakon kratkog dobrog stanja javljaju se konstantne temperature i tada saznajemo da je uzrok popustanje sava i pojava suspektne fistule, posle apliciranja bronhoskopijom aetoxysklerol 2% temperature se nastavljaju, da li ima tome pomoci

    • Mama mi je operisana u februaru, karcinom desnog olucnog krila i odstranjeno je, nakon kratkog dobrog stanja javljaju se konstantne temperature i tada saznajemo da je uzrok popustanje sava i pojava suspektne fistule, posle apliciranja bronhoskopijom aetoxysklerol 2% temperature se nastavljaju, da li ima tome pomoci?

    • Kako sanirati komplikaciju popuštanja šava na bronhu, odnosno nastanak fistule 20 dana nakon operacije prilikom koje je odstranjeno plućno krilo?

Ostavite komentar