1. Pitanje broj: #31948

    Poštovani,
    Prilikom pripreme za operaciju preponske kile, odnosno urađenog rengenskog snimka pluća, konstatovano je da je " leva hemidijafragma festonirana". Dijagnoza je: adhesio plauro-diaphragmalis l. Sin.. Molim Vas da mi pojasnite o čemu je reč i da li to stanje može da bude posledica povrede (pad sa visine i prelom zgloba šake obe ruke).
    Hvala unapred.

    Odgovoreno: 28. 06. 2009.
    • Poštovani,
      Nalaz koji Vam je saopšten znači da su rtg snimkom uočene priraslice plućne maramice za dijafragmu. Taj nalaz je posledica nekog patološkog procesa koji ste preboleli tokom života. To može i posledica ranije traume. Ako se radi o manjim priraslicama nalaz je beznačajan. Samo ogromne priraslice remete funkciju pluća, kada se ponekad primenjuje i hirurška intervencija. Obzirom da je to kod vas uzgredni nalaz, i da vi to do sada niste ni znali, verovatno je da to stanje nema značaja. Sem što ponekad, u nekom položaju možete osetiti probod u tom delu grudi, ili zatezanje.
      Prof. dr. mhr. Pozdrav.

Komentari na pitanje: #31948

    • Desna hemi dijafragma dvostruko konturisana. Molim Vas da mi objasnite šta je to na izveštaju snimka pluća?

    • Postovanje, na snimku pluca mi pise " Elevirana leva hemidijafragma". Molim vas da mi pojasnite sta to znaci. Hvala!

    • ako na nalazu snimka pluća piše Hemidijafragme jasno konturisane,kakvo značenje ima to ,hvala na odgovoru

    • "Lijeva hemidijafragma satorasto izvucena" . Molim vas sta znaci?

    • Desna hemi dijafragma dvostruko konturisana .Molim vas šta je to .Na izveštaju od snimka pluća.

    • Postovani, Kada sam uradila rendgen pluca,ispod levog rebra mi je nadjena ogromna "lopta" U nalazu si mi napisali da nema nikakve veze sa plucima,nego citiram "Uocava se veca gasna kolekcija ispod leve hemidijafragme" Kada sam otisla na ultrazvuk stomaka,to mi se nije videlo. A to imam vec 4 godina,i sve vece je. Pa me zanima,sta je to tacno i da li moze da bude opasno? Mene jos uvek boli sa te strane vrlo cesto. Hvala unapred.

Ostavite komentar